Alfréd
-2 °C
2 °C

Fejek hullhatnak a BBC-nél

2003.07.04. 10:36
Vereségre készül a BBC a munkáspárti kormánnyal az iraki hírszerzési anyagok kezelésének ügyében kirobbant, évtizedek óta példátlan médiaháborúban. Ugyanis gyakorlatilag biztosra vehető, hogy az értesülések manipulálásával hírbe hozott vezető kormányszóvivőt a most záruló parlamenti vizsgálat e vádpontban nem fogja elmarasztalni. A pénteki The Times szerint az ügy több vezető szerkesztő állásába is kerülhet.
A két hete kezdett alsóházi vizsgálat célja annak kiderítése, hogy a brit kormány nem élt-e vissza a hírszerzési adatokkal az iraki háború hazai támogatottságának erősítése végett. A vizsgálatot végző külügyi bizottság főleg arra a május végén elhangzott BBC-állításra összpontosít, amely szerint a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal követelte a tavaly szeptemberben ismertetett hírszerzési információcsomag közzététele előtt, hogy a dossziéba vegyék bele: az iraki tömegpusztító fegyverek akkoriban 45 perces bevetési készültségben voltak.

Campbellt vádolták

A vita középpontjába került tudósítás készítője, Andrew Gilligan katonapolitikai szerkesztő egyetlen, meg nem nevezett, de megbízhatónak minősített hírszerzési forrást idézve "megbízhatatlannak" mondta a készültségről szóló információt. Gilligan a rádiótudósításban még nem használt neveket, de a Mail on Sunday című vasárnapi lapnak írt, nem sokkal későbbi cikkében már egyértelműen állította, hogy Alastair Campbell kormányszóvivő személyesen követelte a 45 perces készültségről szóló kitétel beleírását a dossziéba.

Campbell bocsánatkérést követelt

Campbell, akit a külügyi bizottság a múlt héten meghallgatott, több levélben követelte, hogy a BBC kérjen elnézést a kormánytól. A világmércének tekintett brit tévé- és rádiócég hírigazgatója, Richard Sambrook akkor még erőteljesen visszautasította a szóvivő követelését, de a pénteki The Times értesülése szerint maga is rosszul fogadta Gilligannek a Mail on Sundayban közölt írását.

Vizsgálat a BBC-nél

A vezető brit napilap úgy tudja: a BBC-nél már belső vizsgálat folyik a sztori kezelésének ügyében, egyebek mellett annak kiderítésére, hogy a kormány kapott-e megfelelő válaszlehetőséget. A The Timesnak cégen belüli bennfentesek azt mondták: ha egyértelműen bebizonyosodik, hogy a BBC sztorija nem állja meg a helyét, akkor "többeknek menniük kell, valószínűleg Sambrook hírigazgatónak is ... de ettől még messze vagyunk".

A vezérigazgató a célpontban

A lap szerint azonban Campbell célkeresztjében már maga Greg Dyke, a BBC vezérigazgatója áll. A vezető szóvivőt feldühítették a cég bagdadi jelentései a háború idején, és az, hogy a BBC komoly hangsúlyt adott tudósításaiban a kormánypárti padsorokban lezajlott alsóházi háborúellenes lázadásnak. Dyke, aki korábban a kormányzó Munkáspárt pénzadományozó támogatója volt, ugyanakkor elszántan igyekszik bizonyítani függetlenségét - írta a pénteki The Times.