Basescu: A magyarok büszkesége megalapozott

2009.03.15. 11:36 Módosítva: 2009.03.15. 11:45
Üdvözlő üzenetet küldött a romániai magyarságnak Traian Basescu. A román államfő megalapozottnak nevezte a magyarok büszkeségét magyarságukra, de felhívta a figyelmet román állampolgári minőségük fontos voltára is. Basescu szerint a romániai magyarok kettős identitásának felvállalása könnyebb, mint valaha. Üdvözölte a világ magyarságának ünnepét Emil Boc miniszterelnök is.

Március 15-e alkalmából üdvözlő üzenetet küldött a romániai magyarságnak Traian Basescu, Románia elnöke. Az államfő kifejtette: A magyarság a történelem folyamán tanúbizonyságot tett arról, hogy szabadságszerető nép. Ezt bizonyította 1956-ban is, amikor fellázadt a kommunista diktatúra ellen. A magyar nemzet ugyanakkor a tudomány, a kultúra és a sport terén is kimagasló képességű személyiségeket adott Európának és az egész világnak.

Basescu üzenetében elismerte a magyarok identitását, de úgy vélte, a Romániában élő magyarok otthonukhoz is kötődniük kell. "Megértem az Önök büszkeségét magyarságukra, és meggyőződésem, hogy ez az érzés megalapozott" - írta az államelnök, majd hozzáteszi: "magyar honfitársai" büszkének kell lenniük román állampolgári minőségükre is. "Románia az összes állampolgárának közös hazája, származástól függetlenül."

A román államfő rámutatott, hogy a kettős identitásnak és büszkeségnek, a magyarsághoz való tartozásnak és a román állampolgári minőségnek az együttes felvállalása ma könnyebb és természetesebb, mint volt bármikor a történelem folyamán. Basescu szerint ez annak köszönhető, hogy a kommunista diktatúra megszűnése óta eltelt 20 évben olyanná formálták a társadalmat és a demokráciát, hogy a kisebbségi jogokat az Alkotmány szavatolja.

Csatlakozott Traian Basescu leveléhez Emil Boc román miniszterelnök is. "Üdvözletemet küldöm a magyar nemzetiségű román állampolgároknak március 15-e alkalmából, amely fontos évforduló a magyar nemzet történelmében" - írta. „Miniszterelnökként üdvözlöm a világ magyarságának ünnepét, ismételten kifejezvén meggyőződésemet, hogy a mindennapi élet európai normalitásának tükröződnie kell a nemzeti kisebbségek etnikai és kulturális önazonosságának fenntartásában, védelmében és kinyilvánításában is" - tette hozzá.

A román miniszterelnök úgy véli, mind a romániai magyar közösség, mind a magyarországi román közösség eddig is hozzájárult a két ország kapcsolatainak megerősödéséhez és ez a továbbiakban is folytatódni fog. "Romániát és a Magyar Köztársaságot egy közös európai jövőkép és partnerség köti össze, ami az állampolgáraik javát szolgáló közös tervekben és programokban is megnyilvánul" - írta Emil Boc.

A Székelyföldön ünnepelt március 14-én Sólyom László köztársasági elnök. Sólyom az eredeti tervek szerint repülővel utazott volna Marosvásárhelyre, de leszállási engedélyét visszavonták, így autóval volt kénytelen elutazni. A határon viszont a delegáció tagjait egyenként ellenőrizték, de Göncz Kinga külügyminiszter szerint ez a szokásos gyorsított eljárás volt. Göncz szerint "barátságtalan lépés volt" a köztársasági elnök leszállási engedélyének megtagadása.