Szükségállapotot hirdettek Haitin

2010.01.18. 07:10 Módosítva: 2010.01.18. 07:10
A mentési műveletek és a segélyek célba juttatásának felgyorsítását ígérte az ENSZ-főtitkár a földrengés sújtotta Haitiban tett villámlátogatásán, a lakosságnak pedig azt üzente, hogy a világ nem hagyja magukra őket.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár helyi idő szerint vasárnap tett villámlátogatást a nyugati félteke legszegényebb országában, ahol kedden pusztított a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földmozgás.

"Azért vagyok itt, hogy elmondjam, veletek vagyok. Nem vagytok egyedül " - közölte az ENSZ-főtitkár, miután helikopterről megtekintette a romba dőlt haiti fővárost, Port-au-Prince-t. Ban Ki Mun szerint a földmozgás okozta pusztítás felér egy tengeri szökőáréval.

Ban Ki Mun még Haitiba érkezése előtt három feladatot emelt ki: megmenteni ahány embert csak lehetséges, fokozni a humanitárius segítséget, és biztosítani az országba érkező hatalmas mennyiségű segély koordinálását. Mint mondta, "ez az ENSZ történetének legsúlyosabb és leghatalmasabb vesztesége", utalva a világszervezet több száz eltűnt munkatársára. A földrengésben az ENSZ több munkatársa is életét vesztette, köztük a haiti békefenntartó misszió vezetője, Hedi Annabi.

Eddig hetvenezer halott

A haiti kormány vasárnap szükségállapotot hirdetett ki január végéig. Carol Joseph oktatási államtitkár pedig közölte, hogy eddig mintegy 70 ezer holttestet gyűjtöttek össze és temettek tömegsírba a keddi földrengés óta a karibi országban.

Az ENSZ szerint a haiti földrengés a legszörnyűbb katasztrófa, amellyel a világszervezetnek eddig szembe kellett néznie, mert a kormányzat és az ENSZ helyi kapacitásai rendkívül nagy károkat szenvedtek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport