Újabb támadás ért magyar katonákat Afganisztánban

2010.10.25. 13:18 Módosítva: 2010.10.25. 18:01
Két hónappal a két áldozatot követelő augusztusi merénylet után megint megtámadták a magyar katonákat Afganisztánban, de senki sem sérült meg. Egy öngyilkos merénylő a járőröző konvoj harmadik járművéhez közel robbantotta fel robbanószerekkel megpakolt járművét, de a magyar katonák vissza tudtak térni a bázisra.

Támadás érte hétfőn reggel a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) egyik konvoját az afganisztáni Baglán tartományban, közölte a honvédelmi tárca. A minisztérium közleménye szerint a támadásban nem sérült meg senki, a merénylő életét vesztette.

A támadás helyi idő szerint 10 óra 27 perckor történt Puli Kumri északi részén, a magyar katonák táborától 5 kilométerre. Egy öngyilkos merénylő a konvoj mellett hozott működésbe egy autóban egy robbanószerkezetet, a robbanás a járőröző konvoj harmadik járművet érte. A minisztériumi közlemény szerint a HMMWV típusú gépjármű megrongálódott, de saját erőből képes volt visszatérni a táborba.


Újabb támadás magyar katonák ellen Afganisztánban nagyobb térképen való megjelenítése

Benkő Tibor vezérkari főnök elmondta: a merénylő egy Toyota Corollában ült, a katonák a férfi arckifejezése alapján érzékelték, hogy készül valamire.

A konvoj egy rutinfeladatban - úgynevezett jelenlétfenntartó őrjáratban - vett részt, amikor a támadás érte. A menethossz tizenöt kilométer lett volna, de a merénylet miatt csak az első harmadot tudták teljesíteni. Ezt a feladatot a tartományi újjáépítési csoport (PRT) katonái naponta elvégzik.

A vezérkari főnök szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a támadás célpontjai direkt a magyar katonák lettek volna, hiszen a merénylet a város északi kijáratánál történt, ahol egy rendőrségi áteresztő pont is található.

Egy másik öngyilkos merényletben a keleti Khost tartományban robbantottak fel hétfőn egy autót egy rendőrségi ellenőrző pont közelében. A támadásban egy afgán rendőr meghalt, egy másik pedig megsérült.

A magyar katonák féléves váltásokban teljesítenek szolgálatot Afganisztánban, a most megtámadott katonák már a  9. váltáshoz tartoztak. Jelenleg több mint 300 magyar katona tartózkodik Afganisztánban.

A második támadás két hónapon belül

A Baglan tartományban szolgáló PRT egyik konvoja ellen augusztus 23-án a magyar bázistól 20 kilométerre követtek el merényletet . A konvoj huszonkilenc magyar katonát szállított a magyar bázistól, Puli Kumritól Mazar-i-Sarifba. A támadók egy útszéli robbantás után három irányból is megtámadták a konvojt, akkor a negyedik autót egy RPG-gránát találta telibe.

Egy 32 éves magyar katona, Pappné Ábrahám Judit a helyszínen meghalt, Kolozsvári György életveszélyesen, két másik katona súlyosan megsérült. Kolozsvári Györgyöt hazaszállították, azonban életét nem tudták megmenteni, szeptember 7-én belehalt súlyos agysérüléseibe.

A The Frontier Post pakisztáni lapban a tálibok szeptember elején figyemeztették a magyar kormányt, hogy vonja ki csapatait Afganisztánból, vagy készüljön fel újabb áldozatokra. Szóvivőjük a magyar katonák állomáshelyéül szolgáló Baglan tartományról azt mondta, hogy a tálibok egyre nagyobb befolyást szereznek a területen, és súlyos csapásokat terveznek az ott szolgáló külföldi erők ellen.

Két tűzszerész halt meg 2008-ban

Korábban 2010 februárjában támadtak meg egy négy járműből álló magyar konvojt Afganisztánban, két katona sérült meg Baglanban. A Pakisztánból érkezett támadókat néhány órán belül elfogták.

2008-ban egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét a magyar újjáépítési csoport egyik katonája, Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester. Egy másik tűzszerész, Nemes Krisztián százados robbanás miatt vesztette életét a Kunduz városba vezető úton szintén 2008-ban.

2009 augusztusában tűzharcba keveredtek a magyar katonák, akkor az afgán nemzeti hadsereg magyar és amerikai katonai kiképzők segítségével küzdött a tálib terroristákkal, akik végül megfutamodtak. Akkor egyetlen magyar sem sérült meg, ahogy 2007 októberében sem, amikor bomba robbant a magyar katonák mellett. 2006-ban autóbaleset miatt sérült meg három magyar katona, amikor autójuk felborult.

Magyarország 2004-ben csatlakozott a NATO afganisztáni missziójához. A Magyar Honvédség 2006 októberében vette át egy Tartományi Újjáépítési Csoport vezetését az Afganisztán északi részén fekvő Baglanban.