Először szólalt fel távozása óta Mubarak

2011.04.10. 18:43 Módosítva: 2011.04.10. 19:10
A februárban lemondott elnök tévés üzenetében azt mondta: igazságtalan kampány áldozata lett, és mind a saját, mind családja jó hírét meg fogja védeni. A volt vezető tagadta külföldi számláinak létezését is. Mubarakot és két fiát hamarosan az egyiptomi főügyész fogja kihallgatni.

Igazságtalan kampány áldozatának mondta magát Hoszni Mubarak megbuktatott egyiptomi elnök az al-Arabíja arab hírtelevízióban vasárnap sugárzott hangos üzenetében, s azt bizonygatta, hogy sem neki, sem feleségének nincsenek javai vagy számlái külföldön.

Nem hallgathatok a rágalmazó kampányok, valamint a magam és családom jó híre és becsülete elleni támadások láttán - mondta az exállamfő, aki a távozását követelő nagy tüntetések hatására két hónappal ezelőtt, február 11-én mondott le hivataláról. Mint hozzátette, sokat szenvedett az igazságtalan kampánytól.

A hatalomból való távozása óta ez volt Mubarak első nyilvános felszólalása a közvélemény előtt. A beszédet a pánarab tévé közlése szerint szombaton vették fel, miután Kairóban tüntetők követelték az országot jelenleg irányító katonai tanácstól, hogy indítson vizsgálatot Mubarak vagyona ügyében. Az új egyiptomi hatóságok már közölték, hogy létrehoztak egy bizottságot Mubarak és családja vagyoni helyzetének feltárására.

Fenntartom minden törvényes jogomat arra, hogy megvédjem jó híremet és családomét itthon és külföldön - hangsúlyozta a volt elnök tévéüzenetében, megjegyezve, hogy az álságos kampánnyal és alaptalan állításokkal nemcsak maga és családja jó hírének és becsületének akarnak ártani, hanem az ő eddigi katonai és politikai teljesítményének is.

Az egyiptomi főügyész vasárnap jelentette be, hogy a békés tüntetők elleni erőszakért, illetve korrupció vádjával beidézte kihallgatásra Mubarakot és két fiát. A január 25-e és február 11-e közötti demonstrációkban ugyanis mintegy 800 ember vesztette életét, és több ezren sebesültek meg a hatóságok szerint. Mubaraknak és fiainak közpénzek felhasználásával kapcsolatos vádakra is felelniük kell majd a kihallgatáson, amelyre még nem tűztek ki időpontot.

A külföldi számlákkal kapcsolatos állításokra a volt elnök azt felelte: csupán egyetlen egyiptomi bankban vannak számlái és vagyona. A helyi és a külföldi sajtó hazugságainak nevezte az ő és családja kiterjedt külföldi ingatlanvagyonáról szóló híreket, és közölte, ezeket cáfolni fogják az egyiptomi főügyésznek elküldött iratok is.

Korrupció gyanújával Időközben őrizetbe vették Mubarak egykori miniszterelnökét, Ahmed Nazifot - közölték igazságügyi források.

A 82 éves exelnök és családja a lemondás óta a vörös-tengeri Sarm-es-Sejk üdülőhelyen tartózkodik. Egyiptomi tisztségviselők tagadják azokat a jelentéseket és híreszteléseket, miszerint Mubarak súlyos beteg.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM