Hazahozták a két magyar katona holttestét

2011.05.22. 10:10 Módosítva: 2011.05.22. 10:34
Megérkezett Kecskemétre az a repülőgép, amely hazahozta az afganisztáni balesetben meghalt két magyar katona holttestét. A katonai tiszteletadáson Hende Csaba honvédelmi miniszter mondott gyászbeszédet a hősi halottakról.

Vasárnap délelőtt kilenc óra körül a kecskeméti katonai repülőtéren leszállt az a repülőgép, amellyel az Afganisztánban meghalt két magyar katona, Róth Orsolya és Dálnoki András holttestét hozták. A gép tíz óra után néhány perccel gördült át a katonai tiszteletadás helyszínére. A gépet a gyászoló családtagok, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor, a honvédség vezérkari főnöke, valamint a két katona debreceni és afganisztáni bajtársai fogadták.

Kattinson a további képekért

A díszszázad sorfala mellett hozták le a gépről a nemzetiszínű zászlóval letakart koporsókat, majd azokat egy-egy szállító járműre tették, melyek a fogadás helyszínére gördültek. A Himnusz elhangzása után Hende Csaba gyászbeszédét mondott, melyben hangsúlyozta, hogy szolgálat közben érte a hősi halál a katonákat. "Szolgálat közben, melyet honvédként, a magyar zászló alatt, a nemzet érdekében végeztetek" - fogalmazott a honvédelmi miniszter. Hende Csaba szerint a két posztumusz hadnagy sorsa katonasors, mert "mindenki, aki felölti az egyenruhát, nem csak számol vele, de szembe is néz vele", és arra teszi fel egyetlen életét, hogy "tűzön-vízen, minden veszélyen át szolgáljon".

"Csatlakoztatok ahhoz a közösséghez, amelyet a haza szolgálatában elesett katonák alkotnak" – mondta. "Velünk vagytok, velünk lesztek, elkísértek azon az évezredes úton, amelyet a nemzetnek be kell járnia" – fogalmazott. "Hadnagy asszony, hadnagy úr, Isten veletek. Találkozunk. Az út végén bizonyosan találkozunk" – fejezte be beszédét a miniszter.

Ezután Erkel Ferenc Bánk bánjának Hazám, hazám című részlete csendült fel a hangszórókból, majd egy távoli hangárba vitték a két hősi halott koporsóját. A két katona temetése a család kérésére a nyilvánosság kizárásával történik. Dálnoki Andrást teljes katonai tiszteletadással csütörtökön délután helyezik örök nyugalomra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírmeggyes temetőjében. Nyírmeggyes hétfőn díszpolgárává avatja őt, és díszsírhelyet biztosítanak számára. Róth Orsolyát kedden egy Fejér megyei településen helyezik örök nyugalomra.

Afganisztánban szombaton búcsúztak el a bajtársak Róth Orsolya őrmestertől és Dálnoki András szakaszvezetőtől. Katonai tiszteletadás mellett búcsúztatták el őket a Mazari-Sharifban lévő nemzetközi katonai bázison: a hősi halottakat a szolgálatukat teljesítő országok katonáinak díszsorfala előtt vitték a bázis repterére. A szertartás után, magyar idő szerint szombat reggel hétkor szállt fel a német hadsereg szállítógépe, amely egy üzbegisztáni NATO-bázisra szállította a holttesteket. A bázisról egy Airbus vitte tovább Kölnbe a halottakat, onnan a Magyar Honvédség AN-26-os repülőgépe hozta haza őket.

Az öt járműből álló magyar katonai konvoj kedden az afganisztáni Mazari-Sarifból Puli-Humriba tartott. A mellékútról egy afgán jármű hajtott a konvoj elé, amelyet a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdett. A konvoj harmadik gépjárműve egy M-RAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, amelynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult. A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét.

A honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította a két magyar katonát. A balesetben négyen sérültek meg: egyikük válságos állapotban van, egy társuk súlyos, kettő pedig könnyebb sérüléseket szenvedett, őket jelenleg is a budapesti Honvédkórházban ápolják.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport