Százezres nagyságrendben csaltak a romániai népszavazáson

2012.09.27. 12:04

Az államfő leváltásáról rendezett júliusi népszavazáson csaknem 120 ezer többes szavazás történt, és csaknem 50 ezer nem létező személyi számmal leadott szavazat is bekerült az urnákba, közölte a román Állandó Választási Hatóság (AEP). Az AEP megbízott egy szoftvercéget azzal, hogy ellenőrizze a pótlistákon szereplő személyi számokat, és szűrje ki azokat, amelyek többször szerepelnek, vagy nem érvényesek.

A július 29-i népszavazáson arról kérdezték a román választókat, leváltsák-e a parlament által felfüggesztett Traian Basescu államfőt. A többség az elnök menesztésére szavazott, de mivel a részvételi arány nem érte el az 50 százalékos érvényességi küszöböt, Basescu visszatérhetett az elnöki hivatalba. A részvételi arány 46 százalék volt a választói névjegyzékben szereplő 18,3 millió érvényes személyi számot véve alapul. Egy százezres nagyságrendű választási csalás 1-2 százalékkal módosíthatta a részvételi adatokat. Volt olyan választó, akinek a személyi számával 19-szer szavaztak.

Mivel a népszavazás dokumentumait az ügyészség is vizsgálja, az ellenőrzést a Legfőbb Ügyész Hivatalában végezték el 400 ezer euróért. A felfedezett csalásokat az AEP az ügyészségnek továbbítja. A román törvények szerint a választási csalást hat hónaptól öt évig terjedő börtönnel büntetik. A Legfőbb Ügyész Hivatala korábban már hatszáz ember ellen indított bűnügyi vizsgálatot a július 29-i népszavazáson elkövetett választási csalás gyanújával.

Korábban Daniel Morar, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyésze is úgy nyilatkozott, hogy módszeresen csaltak a választási bizottságok az államfő leváltásáról rendezett július 29-i népszavazáson, és helyenként a voksok 5-15 százaléka hamis volt. A DNA szeptember 5-én befolyással üzérkedés gyanújával bűnvádi eljárást indított Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) főtitkára ellen. Azzal gyanúsítják, hogy politikusi befolyását felhasználva csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait  az érvényességi küszöböt átlépő részvétel elérése érdekében.