új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A majdnem három napos terrorista akciósorozat és dráma remélhetőleg véget ért, közvetítésünket most lezárjuk. Az elmúlt napok eseményeinek összefoglalóját itt olvashatja.

  • A francia belügyminisztérium hozott nyilvánosságra egy videót arról, hogy zajlott a rendőri akció a gyárnál. Nem sok látszik rajta, de a fegyverropogások jól hallhatóak.

  • Miután a terrorista szervezet magára vállalta a Charlie Hebdónál történt merényletet, az al-Kaida egy péntek esti videóban újabb támadással fenyegette meg Franciaországot - írta a Le Figaro. A videón Harit al-Nadári, a szervezet egyik tagja azt mondja: "nem vagytok biztonságban, amíg támadjátok Allahot".

    Harit al-Nadári egyúttal Allah hithű katonáiként méltatta a párizsi merénylőket, akik "megtanították a franciáknak, hol vannak a szólásszabadság határai".

  • Az FBI és a belbiztonsági minisztérium pénteken belső közleményben szólította fel az Egyesült Államok rendőri szerveit, hogy mindenütt fordítsanak megkülönböztetett figyelmet a potenciális terroristák felderítő és más, esetleges támadást előkészítő tevékenységére.

    Az FBI felszólította a rendőri szerveket, hogy külön figyeljenek az olyan személyekre, akik szokatlan érdeklődést mutatnak a biztonsági eljárások iránt, beleértve a bűnüldöző szervek munkájának, valamint az érzékeny célpontokkal kapcsolatos munkaszervezési rend megfigyelését. (MTI)

  • Az ügyész a Porte de Vincennes-nél lévő kóserbolt túszdrámájáról is beszélt. Erről ilyen részletek derültek ki:

    • Amedy Coulibaly a felelős a csütörtöki lövöldözésért Montrouge-ban, ahol megölt egy rendőrnőt.
    • A kóserboltba feltehetően azért ejtett túszokat, hogy kiszabadítsa a Kouachi fivéreket. Coulibaly ugyanis jelezte a rendőröknek, hogy megöli az összes túszt, ha nem engedik szabadon a Kouachi fivéreket.
    • Coulibaly és Chérif Kouachi kapcsolatban álltak. Coulibaly barátnője, Hayat Boumeddiene például tavaly több, mint ötszázszor beszélt telefonon az egyik Kouachi fivér barátnőjével. Hayat Boumeddiene-t még mindig keresik.
    • A négy túsz nem a rendőri beavatkozáskor halt meg, Coulibaly a túszejtés elején meggyilkolta őket. Coulibaly fel is hívott egy tévétársaságot, ahol már megölt túszokról beszélt.
  • Az ügyész több olyan részletet is elárult a nap eseményeiről, amelyet eddig nem tudtunk, vagy nem erősítettek meg:

    • Chérif Kouachit valóban jól ismerték a hatóságok, 2008-ban börtönbüntetésre ítélték, de Saidnak sosem volt dolga a rendőrséggel, nem ítélték el soha.
    • A testvérpár több hozzátartozóját vették őrizetbe az elmúlt napokban, például Chérif feleségét rögtön szerda délután. Chérif egyik sógora maga jelentkezett a rendőrségen.
    • Csütörtök délelőtt a fivérek tényleg kiraboltak egy benzinkutat Villers-Cotterets közelében. A videokamerák segítségével egyértelműen azonosították őket.
    • Said Kouachi megsebesült péntek reggel. Mielőtt eljutottak volna Dammartinbe, tűzharcba kerültek a rendőrökkel. De sikerült elmenekülniük egy lopott autóval.
    • Dammartinben eljutottak egy nyomdához, ahol túszul ejtették a cég vezetőjét. Délelőtt 10 óra 20-kor mégis szabadon engedték őt. (Az ügyész arról nem beszélt, miért)
    • Az első emeleten valóban maradt egy dolgozó, aki elbújt az étteremben, de róla nem tudtak a fivérek.
    • Amikor a rendőrségi akció megindult, a fivérek kitörtek a nyomdából, és tüzet nyitottak a kommandósokra, akik gránátvetőkkel válaszoltak, és megölték a fivéreket.
  • A francia ügyészség péntek éjjeli sajtótájékoztatón ismerteti a mai hatósági akciók részleteit. François Molins ügyész mindenek előtt fejet hajtott az áldozatok előtt, és köszönetet mondott az akciókban résztvevők szakszerűségéért. 

    Bejelentette, hogy 16 embert vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatban.

  • Péntek és szombat este az áldozatok emlékére "Paris est Charlie" (Párizs Charlie) felirat olvasható kivetítve a párizsi Diadalíven.

  • Az al-Kaida vezetése tervelte ki a merényletet, és hangolták össze az akciókat - írta az AP-nek átadott angol nyelvű nyilatkozatában az al-Kaida tagja. Hozzátette, Franciaországnak nyilvánvaló szerepe volt az Iszlám elleni háborúban", ezért is kell bűnhődnie.

    A szervezet tagja aki nem nevezte meg magát, úgy fogalmazott: ez a támadás összhangban állt Oszama bin Ladennek, az al-Kaida vezetőjének a nyugathoz intézett korábbi figyelmeztetésével, amelyben az iszlám folyamatos gyalázásával kapcsolatos következményekre hívta fel a figyelmet. A nyilatkozó hozzátette: "biztonsági okokból" várt eddig a merénylet vállalásával kapcsolatos bejelentéssel.

  • Az al-Kaida elismerte, hogy a szervezet áll a Charlie Hebdo elleni merénylet mögött, írja az AP hírügynökség. A jemeni terrorista szervezet egyik tagja szerint bosszú ból hajtották végre a merényletet "a próféta dicsőségére". A Charlie Hebdónál a Kouachi fivérek 12 embert, köztük a magazin főszerkesztőjét és több karikaturistáját ölték meg.

  • Amedy Coulibaly-nál, a kóserboltos túszejtőnél egy vagy több zsáknyi robbanószer volt, de nem használta fel, közölte az AFP egy rendőrségi forrás alapján. "Nem kevés robbanóanyag volt nála, a kóserbolt ajtajánál akarta lerakni, csapdát állítani, és a megfelelő időben robbantani" - mondta a forrás. Azt is elárulta, hogy Coulibaly felhívta a boltból az ismerőseit, hogy különböző célpontokat támadjanak meg, míg ő bent van a túszokkal.

  • Orbán Viktor miniszterelnök köszönettel és tisztelettel elfogadta a francia kormány meghívását arra a megemlékezésre, melyet vasárnap délután rendeznek Párizsban az elmúlt napok merényleteiben elhunyt áldozatok emlékére - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője péntek este.

  • Feltehetően egy rablás alakult át túszdrámává, a 20minutes.fr úgy tudja, hogy egy késsel felfegyverkezett férfi tart fogva két nőt egy ékszerboltban. A rendőrök már órák óta körbevették a boltot, a lap egyik olvasója Twitteren azt írta, nincs mozgás.

  • "NEM-et kell mondanunk a terrorizmusra, IGEN-t a szabadságra" - írta ki a Twitter-oldalára.

  • Méghozzá szombat reggel fél kilencre. François Hollande államfő mellett - csakúgy, mint korábban - most is részt vesz rajta Manuel Valls miniszterelnök, a belügy-, a honvédelmi, az igazságügyi és a külügyminiszter, illetve a kommunikációért felelős miniszter. 

  • A France 2 közszolgálati televízió közölt exkluzív videót a rendőri akcióról.

    Így hatoltak be a kommandósok a kóserboltba
  • Még mindig keresik Hayat Boumeddiene-t, a kóserboltos túszejtő, Amedy Coulibaly barátnőjét. A hatóságok szerint a nő is benne volt a merényletek előkészítésében. A franciákat arra kérik, hogy zöld számon jelentkezzenek, ha látják a 26 éves nőt.

  • Amikor 17-en meghalnak, akkor ott voltak hibák - jelentette ki Manuel Valls francia miniszterelnök a BFM-TV-nek. A kormányfő a Charlie Hebdónál megölt 12 áldozata, a csütörtökön lelőtt rendőrre, és a pénteken megölt négy túszra célzott. egyelőre nem beszélt felelősökről, felelősségre vonásról és arról, kik hibázhattak.

  • Habár az akciónak vége, a rendőrök természetesen alaposan biztosítják a Porte de Vincennes környékét, ahol a kóserbolt is található.

  • Egy izraeli kormányzati forrás szerint 15 ember szabadult ki a  kóserboltból . A forrás Benjámin  Netanjahu  izraeli kormányfő és  Francois   Hollande  francia államfő telefonbeszélgetésére hivatkozva közölte az adatot az  AP  hírügynökséggel. A kelet-párizsi boltban fogva tartottak közül négy túsz vesztette életét és 15 szabadult ki - mondta.

  • "Ez a támadás megsebesített minket, de Franciaország nem félhet" - mondta a TF1-nek adott interjújában Manuel Valls francia kormányfő. 

    Valls azt mondta, hogy péda nélküli terrorista cselekmény történt, de ezzel harcolni fognak a franciák. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy "a terrorizmussal és nem egy vallással szemben harcolunk".

    A miniszterelnök elárulta, hogy a túszejtők elleni párhuzamos akcióról az elnök vezetésével tartott válságtanácskozáson döntöttek. "A dupla rajtaütés az elnök döntése volt" - mondta Valls.

  • Barack Obama amerikai elnök is üzent a franciáknak, és szolidaritását fejezte ki. "Szeretném, ha a franciák tudnák: az Egyesült Államok ma és a jövőben is az önök oldalán áll". 

  • A rendőrök végig hallották, mi zajlik a kóserboltban egy félretett telefonnak köszönhetően, írta az AFP. Amedy Coulibaly ugyanis a túszejtés közben felhívta az egyik rokonát, de rosszul tette le a kagylót. Ez lehetővé tette a rendőröknek, hogy észrevétlenül lehallgassák a kóserboltot. Az akciót is abban a pillanatban indították, amikor érzékelték, hogy a túszejtő figyelme lankad.

  • Már tegnap feltöltötték, de csak ma kapott nagyobb nyilvánosságot az Anonymous nemzetközi hekker- és aktivistacsoport belga tagozatának videóüzenete.
    A videó Guy Fawkes álarcot viselő szereplője azt mondja „konzultáltunk a szervezet tagjaival, és

    úgy döntöttünk, a Charlie Hebdo akció miatt háborút indítunk ellenetek, terroristák ellen.

    Név szerint említi célpontként ISIS és az al-Kaida terrorista csoportokat.

    A világ összes Anonymous csoportjával összefogva minden egyes tagotoknak utánamegyünk, és mindenkit ki fogunk végezni.

    Ti képesek voltatok ártatlan embereket megölni, mi pedig meg fogjuk ezt bosszulni.

    Követni fogjuk minden online tevékenységetek, leszedünk titeket minden közösségi oldalról.

    Bár a közlemény vérbosszúval fenyeget, mivel hekkercsoportról van szó, feltehetően online akciókra lehet tőlük számítani.

    „Nem fogjátok a saríát rákényszeríteni a demokrácáinkra. Nem fogjuk hagyni, hogy az őrültségetek megölje a szabadságunkat és a szólásszabadságot. Mi szóltunk előre – számítsatok rá, hogy rombolni fogunk!

    Meg fogunk találni titeket, bárhol is tartózkodtok épp a világban, sehol sem lesztek biztonságban.

    (Independent, Mirror)

  • Nicolas Sarkozy volt és újabb elnökségre készülő államfő is megszólalt. Sarkozy úgy látja, "a barbárok hadat üzentek Franciaország ellen, az intézmények ellen, a köztársaság ellen". ezek a barbárok Sarkozy szerint tagadják a humanizmus egyetemes értékeit. "Ez a tragikus helyzet nemzeti egységre kötelez mindannyiunkat, ezzel tartozunk az áldozatoknak" - írta péntek esti kommünikéjében.

  • Több százan vonultak az Oktogontól a francia nagykövetség elé, hogy gyertyagyújtással fejezzék ki szolidaritásukat az áldozatok iránt.

    A támadás egész Európa ellen irányult
  • Hollande hivatalosan is megerősítette, hogy négyen haltak meg a Porte de Vincennes-nél lévő kóserboltban, ahol délután zajlott a túszdráma. A kóserbolt elleni támadást "borzalmas antiszemita akciónak" nevezte.

  • A francia államfő egységet kért a franciáktól:

    egységet kell mutatnunk, nem szabad, hogy megosszanak bennünket.

    Ott leszek a vasárnapi megemlékezésen - mondta Hollande. Este több európai vezető, Angela Merkel, David Cameron, Donald Tusk, az olasz, a spanyol és a belga miniszterelnök is jelezte, hogy ott lesz a vasárnapi tömegrendezvényen. 

    Ezzel hatalmas feladat elé állítják az európai vezetők ezzel a francia hatóságokat és titkosszolgálatokat, hiszen óriási feladat biztosítani ennyi állami vezető épségét egy több tízezres tömegben - tesszük hozzá.

  • Teljes együttérzésemet szeretném kifejezni az áldozatok és sérültek családjával - mondta François Hollande francia államfő. "Megköszönöm a bátorságot és a hatékonyságot mindazoknak, akik részt vettek az akciókban. Büszkék vagyunk rájuk" - mondta az államfő, aki ezután azt üzente a franciáknak

    éberségre és egységre van szükség.

    Az államfő szerint ugyanis Franciaország nem végzett a fenyegetésekkel, még mindig célpont. 

    Megnyugtatott ugyanakkor mindenkit, hogy erősebb eszközökkel fognak fellépni a terrorizmussal szemben. 

  • Az Anonymous nevű nemzetközi hekkercsoport kiadott egy videót, amiben bejelentette, hogy a terroristatámadásokra válaszul dzsihádista honlapok lesznek a célpontjaik, amiket elérhetetlenné akarnak tenni. (BBC)