László
18 °C
28 °C

Ötszáz tömegsírba temették az igazságot

K EPA20160324086
2016.03.24. 19:28
A srebrenicai anyák egy csoportjával együtt néztük végig Potočariban Radovan Karadžić tárgyalásának utolsónak szánt fejezetét. Életfogytiglan helyett negyven év. És egy fellebbezés.

Bár a hágai Nemzetközi Törvényszék tizenegy pontból tízben bűnösnek találta Radovan Karadžićot, a srebrenicai áldozatok családtagjai csalódottan fogadták a hírt Potočariban, az 1995-ös mészárlás emlékére felállított központban

A szűkös kiállítótérben elviselhetetlenségig felhangosított tévé körül többségben voltak az újságírók, Srebrenica rezzenéstelen arcú anyái közt a korábbi cikkünkben bemutatott túlélő, Amir Kulaglić ült. Látszólag ő viselte a legnehezebben a másfél órásra nyúlt bírói indoklást. Fújtatott, arcát a kezébe temette, néha egyetértően bólogatott, de jellemzően a fejét csóválta. Az idős asszonyok arcán még akkor is nehéz volt bármiféle érzelmet felfedezni, amikor a közvetítésben Karadžićot mutatták. Pedig több mint húsz éve erre a napra vártak.

Az ítéletet ismertető O-Gon Kvon legalább féltucatszor kortyolt bele bögréjébe. Ezek a pillanatok szinte a végtelenségig nyúltak. Három perccel három után Srebrenica következett, mindenki felmordult a teremben. A bonyolult jogi szövegből ki lehetett hallani a legfontosabb félmondatokat:

Karadžić tudhatott arról (...), megakadályozhatta volna (...), segíthetett volna a srebrenicai muszlim férfiaknak.

Elhanyagolható a valószínűsége annak, hogy a boszniai szerbek egykori elnöke kitölti negyvenéves börtönbüntetését, és száztíz évesen szabadul. A túlélőknek a kvázi életfogytiglan kevés, ők ténylegeset akartak.

Amir Kulaglić azt mondta, Bosznia-Hercegovina több mint ötszáz tömegsírjába rejtették az igazságot, de reménykedik abban, hogy új bizonyítékok alapján kimondják majd Karadžićra a legsúlyosabb büntetést.  

Saliha Osmanović is fel van háborodva. Ő a férjét és két fiát veszítette el 1995-ben. Azt mondja, a poklot kellett átélnie Drina-parti házában, de visszatért oda, mert nem maradt senkije.

Radovan Karadžić ügyvédje fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen. A katarzisra még várni kell, Srebrenicában ma nincs mit ünnepelni.

Akciós csomagok!

Kényeztetés, lazítás, szórakozás szép tájakon.

Balatoni nyár!

Gyerekkel nyaralna vízparton? Egy fergetegesen bulis hetet szeretne átélni? Biztonságos terepet, szép tájat keres kerékpár túrához? Vegye célba a Balatont! Keressen szállást itt!