Égszakadás fogadta a brexites népszavazást

2016.06.23. 16:05

Ha hihetünk a felméréseknek, akkor valószínűleg a rossz idő az EU-pártiak mellé állt a kilépés hiveivel szemben a Nagy-Britannia EU-tagságáról szóló népszavazáson. A nap eseményeiről itt olvashat percről percre>>>

Az EU-ellenesek előnye amúgy is szűkült – 10 napja még 10 százalékpontos volt, ez mára alig négyre olvadt – és a csütörtöki esőzések, viharos idő kiegyenlíthette a népszavazási kedvet, amely a felmérések szerint eredetileg a kilépéspártiaknál volt nagyobb.

Csütörtökön London és Délkelet-Anglia területén a szavazóknak komoly esővel kellett megküzdeniük, kisebb tavakká duzzadt pocsolyákon átgázolniuk, hogy eljuthassanak a szavazóhelyiségekig – írta a Guardian.

A tűzoltók hajnalban, alig másfél óra alatt 300 riasztást kaptak villámcsapástól sújtott vagy vízzel elárasztott épületekhez – írta a Guradian. A reggel megnyílt szavazóurnákhoz sokan feltűrt nadrággal, mezítláb érkeztek az óriási tócsák miatt. Helyenként leállt a metró és a helyi érdekű vasutak működése is.

A London agglomerációs körzetében élőket arra kérték, csak indokolt esetben utazzanak a főváros központi részeire. A kelet-londoni Manor Park megállót elárasztotta a víz, emiatt több vasúti járatot töröltek vagy hosszas késéssel fogadtak Ipswitch felől. Leginkább a déli vasút útvonalait érintette az égszakadás, amely az előrejelzések szerint csütörtök estig kitart.

Igaz, a négyből két vonalat így is sikerült megnyitni délután.

A Délnyugati Vasúti Társaság vonalán a Fulwell alagutat öntötte el víz annyira, hogy a vonatok nem tudtak átmenni rajta. Délnyugaton néhol térdig érő esőtavak alakultak ki az utakon is Battersea, Barking, Lewisham térségében is, több épület alsó szintjeit elárasztva.

A London délnyugati részén fekvő Kingstonban két szavazóhelyiséget be kellett zárni az eső miatt – írta a Mirror.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy ez mennyire hathatott a részvételre az ország legsűrűbben lakott részén. Országos hatása sem mérhető fel, márcsak azért sem, mert északabbra kellemes napos idő volt, 20 fokos hőmérséklettel.

De Londonban is voltak szavazóhelyiségek ahol szavazók hosszú sora torlódott fel.