Ostrom alatt áll Gáza, nincs élelmiszer, üzemanyag és minden le van zárva

33XR2BX-highres
2023.10.09. 11:08 Módosítva: 2023.10.09. 13:26
Az izraeli csapatok visszaszerezték az ellenőrzést a Gázai övezet szomszédságában lévő összes város felett – közölte Daniel Hagari katonai szóvivő sajtótájékoztatóján hétfőn.
  • Rakéták tömegét lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, fegyveres terroristák tucatjai hatoltak be izraeli településekre. Izrael válaszcsapásokkal reagált, a halottak száma folyamatosan emelkedik az övezetben, a BBC jelentése szerint több mint 1100 ember halt meg mindkét oldalon az elmúlt 48 órában.
  • A Haárec című izraeli újság információja szerint több mint 130 civilt és izraeli katonát továbbra is túszként tartanak fogva Gázában.
  • A nagyszabású támadásban az Iszlám Dzsihád is részt vett. Mindkét szervezetet számos ország terrorszervezetként tartja számon. Irán azonban tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz. „Határozottan kiállunk Palesztina mellett, azonban nem veszünk részt a palesztin válaszlépésekben, mivel azokat kizárólag maga Palesztina hozza meg” – közölte Irán ENSZ-képviselete.
  • Izrael miniszterelnöke, Benjámín Netanjáhú a szombat reggeli támadás után azt mondta, hogy Izrael háborúban áll. A kormányfő szerint hosszú és véres háború elé néz Izrael, de végül övék lesz a győzelem.
  • Az Egyesült Államok repülőgép-hordozója Izrael közelében tűnt fel, Washington pedig közölte, hogy további fegyvereket szállít a zsidó államnak – ezt a lépést a Hamász „agressziónak” minősítette.
  • A legfrissebb adatok szerint legalább négy amerikai állampolgár meghalt a Hamász-támadásokban.
  • A geopolitikai bizonytalanság hatására hordónként több mint 4 dollárral ugrottak meg az olajárak Ázsiában hétfő reggel.
  • Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette, hogy a magyar légierő két repülőgépe 325 embert menekített ki Izraelből.
  • Az Izraelt ért szombati rakétatámadások miatt a Wizz Air felfüggesztette Tel-Avivba tartó és onnan érkező járatait.
  • Vasárnap éjszaka Izrael több mint 500 célpontra mért csapást a Gázai övezetben.

A katonai szóvivő elmondta, hogy még lehetnek bujkáló fegyveresek, de fokozatosan átfésülik a térséget, és teljesen megtisztítják a terroristáktól a terepet.

Kitért arra is, hogy soha nem jelentkeztek még annyian katonai szolgálatra az izraeli hadseregben, mint most; példátlan módon negyvennyolc óra alatt háromszázezer tartalékost mozgósított az izraeli hadsereg. A megjelentek aránya számos helyen jóval meghaladta a száz százalékot; sokan olyanok is jelentkeztek szolgálatra, akiket nem hívtak be, írja az MTI.

Izrael több mint 500 célpontra mért csapást az éjszaka folyamán a Gázai övezetben – közölte az izraeli hadsereg hétfő reggel.

Ostrom alatt áll Gáza

A BBC tudósítása szerint Joav Gallant, Izrael védelmi minisztere elrendelte a Gázai övezet teljes ostromát.

„Nem lesz áram, nincs élelmiszer, nincs üzemanyag, minden le van zárva. Vadállat módjára viselkedő emberekkel harcolunk, és ennek megfelelően járunk el” – mondta a tárcavezető.

„Yahya Sinvar, a hadjárat parancsnoka halott ember” – közölte az IDF. A védelmi erők hangsúlyozták, hogy „a Hamász katonai és politikai vezetése sebezhető és halálra van ítélve” – írja a The Times of Israel.

Izrael Kac izraeli energiaügyi miniszter az X-en közölte, hogy leállt a vízellátás a Gázai övezetben Izrael irányából.

Két nap alatt 300 ezer tartalékost mozgósított az izraeli hadsereg

Daniel Hagari elmondása szerint soha nem jelentkeztek még annyian katonai szolgálatra az izraeli hadseregbe, mint most; példátlan módon negyvennyolc óra alatt háromszázezer tartalékost mozgósított az izraeli haderő. A megjelentek aránya számos helyen jóval meghaladta a száz százalékot; sokan olyanok is jelentkeztek szolgálatra, akiket nem hívtak be.

Hangsúlyozta, hogy nincs hiány katonai felszerelésből és élelmiszerből, mindenkit el tudnak látni, bár néha késnek az újabb szállítmányok. A szóvivő közölte, hogy hétfőtől a hadsereg védekezésből támadásba ment át.

A határon lévő huszonnégy izraeli településből tizenötöt már evakuáltak, és kedden folytatják a többi kiürítését is. A még ki nem telepített civilektől azt kérik, hogy maradjanak az óvóhelyeken. Szderót kiürítését jelenleg nem tervezik. Hétfőn ott is tűzharc volt a városi uszodánál, öt palesztin fegyverest lőttek agyon.

Hagari elmondta, hogy hétfőn az izraeli kommandósok tűzharcban megöltek három terroristát a Saár Hanegev nevű településen. Beri kibucban is végeztek egy behatolóval, Holitban és Szufában öt palesztin merénylőt, Alumimban pedig négyet öltek meg.

Továbbra is több mint húsz helyen rés van a gázai határon. Ezeken a pontokon a határzárat harckocsik fogják biztosítani harci helikopterek és drónok támogatásával, írja az MTI.

Az Indexnek egy Izraelben élő, magyar származású nő elmondta, hogy óriási a fejetlenség és a káosz, és mindenki a hozzátartozóját keresi. Beszámolója szerint többen akkor haltak meg, amikor az óvóhelyen tartózkodtak, és a Hamász terroristái egyszerűen rájuk gyújtották a saját házukat.

Egyiptom Izraelt és a Hamászt is az eszkaláció elkerülésére biztatja

Egyiptom szoros kapcsolatban áll Izraellel és a Hamász iszlamista szervezettel a harcok súlyosbodásának megakadályozása érdekében és a túszul ejtett izraeliek épségének biztosításáért – közölték hétfőn egyiptomi biztonsági források.

Az MTI arról ír, hogy két névtelenül nyilatkozó biztonsági forrás közlése szerint Egyiptom Izraelt önmérsékletre szólította fel, a Hamászt pedig arra, hogy szavatolja a túszul ejtett emberek biztonságát. Mindemellett meglátásuk szerint a jelenlegi helyzetben nehéz lenne közvetíteni a két fél között. Egyiptom korábbi konfliktusok alatt is közvetítőként lépett fel.

Irán is segíthetett a támadás megszervezésében

A The Wall Street Journalnek a Hamász és a Hezbollah magas rangú tisztviselői arról beszéltek, hogy iráni biztonsági tisztviselők segítettek megtervezni a Hamász szombati, Izrael elleni meglepetésszerű támadását. 

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda tisztjei augusztus óta dolgoztak együtt a Hamásszal a légi, szárazföldi és tengeri támadás megtervezésén. A művelet részleteit Bejrútban több találkozón finomították, amelyeken az Iszlám Forradalmi Gárda tisztjei és négy Irán által támogatott militáns csoport képviselői vettek részt, köztük a Gázában hatalmon lévő Hamász és a Hezbollah.

Mahmoud Mirdawi, a Hamász egyik magas rangú tisztviselője azt mondta, hogy a csoport egyedül tervezte meg a támadásokat. Irán ENSZ-képviseletének szóvivője kijelentette, hogy az Iszlám Köztársaság támogatja a gázai akciókat, de nem irányítja azokat.

Az Izraelt ért támadásról szóló összefoglalónkat itt találja, a galériákért ide és ide kattintson.

(Borítókép: Mentés a Gázai övezetben egy izraeli támadás után 2023. október 9-én. Fotó: Said Khatib / AFP)