Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Ali Agca újra börtönbe kerülhet

2006.01.12. 15:17
Csütörtökön reggel szabadult a börtönből Ali Agca, aki 1981-ben II. János Pál pápa életére tört. A török kormány délután jelentette be, hogy fellebbez a döntés ellen.

Az ankarai kormány várhatóan fellebbez a döntés ellen, amelynek alapján csütörtökön Isztambulban feltételes szabadlábra helyezték a néhai II. János Pál pápa egykori merénylőjét, Mehmet Ali Agcát, közölte Cemil Cicek török igazságügyi miniszter.

A politikus isztambuli sajtóértekezletén csütörtökön hangoztatta: az igazságszolgáltatás is hibázhat. Végső esetben ő (a miniszter) kérheti, hogy a legfelsőbb semmitőszék újra vizsgálja meg Agca ügyét. A pápa merénylőjének szabadon engedése nem jelenti azt, hogy nem lehetne őt a korábbi vádak alapján ismét börtönbe csukni - hangoztatta Cicek.

Agca a pápa elleni merényletkísérlet miatt csaknem 20 évet töltött el olasz börtönökben, míg végül Ciampi olasz köztársasági elnök 2000. június elején megkegyelmezett neki, és június 14-én kiadták Törökországnak, ahol egy baloldali török újságíró, Abdi Ipekci 1979-es meggyilkolása miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. Egy török bíróság a múlt héten döntött Agca feltételes szabadlábra helyezéséről.

Az 1991-es törökországi amnesztia nyomán Agca "hazai" ítéletének mértéke alig 25 évre zsugorodott. Ebből vonta le a múlt héten egy bíróság azt a csaknem húsz esztendőt, amelyet Agca Olaszországban "ült le". Kiadatása után Agcát még egyszer hét évre és négy hónapra ítélték hazájában két, 1979-es törökországi rablásért. Ezt a büntetést azonban figyelmen kívül hagyták a hatóságok, éppen az Ipekci-gyilkosság miatt kiszabott életfogytiglani ítélet miatt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.