Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Újraválasztották a bevándorló-ellenes ausztrál miniszterelnököt

2001.11.10. 14:45
A szavazatok 75 százalékának megszámlálása után a John Howard miniszterelnök vezette Liberális Párt nyerte meg a szombati ausztráliai választásokat. Politikai ellenfele, Kim Beazley munkáspárti vezető lemondott tisztségéről. John Howars és pártja győzelme a miniszterelnök illegális bevándorlókkal szembeni kategorikus elutasító álláspontjának is köszönhető.

Harmadik győzelmét könyvelheti el a konzervatív ideológiát hirdető, de magát Liberális Pártnak nevező ausztrál politikai csoportosulás, és elnökét, John Howardot is újraválasztották miniszterelnöknek. A szavazatoknak csupán hetvenöt százalékát dolgozták fel, de ezek fényében a kormányfő Liberális Pártja 68 mandátumhoz jut a parlament 150 tagú alsóházában.

A konzervatív politikus ellenlábasa, Kim Beazley munkáspárti vezető beismerte vereségét, és lemondott pártja élén betöltött posztjáról. A szavazási részvételi arány magas volt: Ausztráliában kötelező a szavazás, a távolmaradókat 50 ausztrál dollár pénzbírsággal büntethetik. Ausztrália miniszterelnök az illegális bevándorlókkal szemben tanúsított

kemény, elutasító magatartásával vívta ki a szavazók bizalmát. Egy eheti incidens is erősítette John Howard pozícióját: illegális bevándorlók egy csoportja meggyújtották hajójukat, így akarták rákényszeríteni az ausztrál hatóságokat, hogy befogadják őket. A vízbe esett menekülteket a tengerészet kimenekítette, de Ausztrália visszautasította őket.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.