Benedek
-4 °C
5 °C

Diszkontút a halálba

2001.10.24. 13:47
Az indonéz kormány komoly vizsgálatot ígért a négyszáz menekülttel a fedélzetén elsüllyedt hajó ügyében. Október 19-én, pénteken legkevesebb 350 Ausztráliában illegálisan bevándorolni szándékozó halt meg, mikor az őket szállító hajó motorja meghibásodott, és a hajó elsüllyedt.

Az International Organisation for Migration (Menekültek Nemzetközi Szervezete - IOM) képviselője, Richard Danzinger szerint 421 férfi, nő és gyermek utazott azon az Indonéziából induló csempészhajón, amely később Jáva és Szumátra közötti viharos tengeren hajótörést szenvedett. A hajó utasai iraki, iráni, afgán és palesztin menekültek voltak, a hajót vélhetően indonéz személyzet irányította. Az indonéz tengerészet képviselői szerint az utasok 800-1900 dollárt fizettek azért, hogy Ausztráliába vigyék őket a csempészek. A hajó utasai közül legkevesebb 350-en meghaltak, 44 túlélőt találtak.

Diszkontút a halálba

A relatív olcsó útra (egy hasonló transzportért 3000 dollárt szokás elkérni) a 19 méter hosszú (150 ember szállítására tervezett) hajó kapacitását meghaladó mennyiségű ember gyűlt össze: a túlzsúfolt hajóról 21 utast egy kis szigeten kitettek, de ez sem volt elég a katasztrófa elkerüléséhez.

A túlélők visszaemlékezése szerint a hajó motorja meghibásodott, és a viharos tenger a hajót darabokra törte. A túlélők a hajó úszó roncsaiba kapaszkodtak, de így is sokukat elsodort a viharos tenger. Sokan egy napot is eltöltöttek a vízben, míg egy hajónak sikerült kimenteni őket. A vízből kihalászott túlélőket egy Canberra közeli hotelben szállásolták el, és a nemzetközi segélyszervezetek dolgozói ápolják őket.

Az ausztrál kormány egyébként azonosította azt az egyiptomi származásúnak mondott, Indonéziában lakó férfit, aki szerintük a menekültek utaztatását megszervezte. Az ausztrál menekültügyi miniszter, Philip Ruddock a férfi kiadatását kérte az indonéz hatóságoktól.

Nemzetközi összefogást sürgetnek

Az indonéz kormány komoly vizsgálatot ígért a menekültek ügyében. A kormány adatai szerint országukban 1600 regisztrált menekült található, de ez nem teljes egészében tükrözi a valóságot. Wahid Supriadi, az indonéz külügyminisztérium szóvivője szerint a problémát nemzetközi összefogással kellene kezelni, mert nem csupán egy kormánynak okoznak gondot az illegális menekültek.

Ausztrália könyörtelen a menekültekkel

A Karácsony-szigetekre a hétvégén további 220 illegális bevándorló érkezett, bevallásuk szerint afgánok. Az ausztrál kormány kemény bevándorlóellenes törvényekkel próbálja fékezni az országában érkező menekültek hadát. A legutóbbi, nagy visszhangot kiváltó ügyben egy norvég hajó által a vízből kimenekített menekülteket utasított vissza az ausztrál kormány, a menekülteket végül Új-Zéland és a kis Nauru-sziget fogadta be.