Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Hadihajóval szállítják el az afgán menekülteket

2001.09.03. 11:11
Véget érni látszik az ausztrál Karácsony-szigetek közelében veszteglő menekültek kálváriája: egy ausztrál hadihajóval szállítják el a menekülteket, miután feloldották a bevándorlók eltávolítását tiltó bírósági határozatot. Korábban ugyanis egy emberjogi csoport beperelte az ausztrál kormányt: mivel a hajó ausztrál vizeket érintett, szerintük a kormánynak kötelessége lett volna a menekülteket befogadni. Számítások szerint a menekültek országon kívüli tartásának költségeiből Ausztrália egy évig elláthatta volna a menekülteket.

Egy ausztrál, kórházzal is felszerelt hadihajó, a HMAS Manoora készen áll arra, hogy az ausztrál Karácsony-szigetek közelében veszteglő norvég Tampa hajó menekültjeit eljuttassa az őket befogadó kis Nauru-szigetre, illetve Új-Zélandra. A hajó csupán Pápua Új-Guineáig, Ausztrália északi szomszédjáig szállítja a több mint 400 menekültet: onnan repülőgéppel Nauru szigetére 283, míg Új-Zélandra 150 menekültet utaztatnak.

Per az ausztrál kormány ellen

A menekültek elszállítását korábban egy bírósági határozat tiltotta. A döntés abban a perben született, melyet egy ausztrál emberjogi szervezet indított az ausztrál kormány ellen. A szervezet szerint az országnak kötelessége befogadni a menekülteket, miután a Tampa hajó ausztrál felségterületnek számító vizekre hatolt be. A bíró a hétvégén felfüggesztette a tiltó végzést, miután a kormány és az emberjogi szervezet ügyvédei megegyeztek.

A határozat felfüggesztésével azonban nem szűnt meg az ausztrál kormány ellen indított per. A HMAS Manoora hadihajó hat-tíz nap alatt éri el a Pápua Új-Guineai Moresby kikötőt: ha ez idő alatt a melbourni szövetségi bíró a menekültek javára dönt, az ausztrál kormányt a bevándorlók befogadására kötelezhetik. Ez pedig azt is jelentheti, hogy a hadihajó visszafordul Ausztráliába a menekültekkel.

Ausztrália több tízmillió dollárt költ a menekültekre

Ausztrália látszólagos sikere azonban kemény dollármilliókba került az országnak. A Tampa egyhetes óceáni tartózkodása 20 millió ausztrál dollárt (900 millió forint) emésztett fel a költségvetésből. Számítások szerint ebből a pénzből a befogadott bevándorlókat több mint egy évig jó körülmények között tarthatta volna az ausztrál kormány. A menekültek hadihajón való elszállítása napi 3 millió ausztrál dollárba kerül (az utazás hat-tíz napig tarthat). És a kis Nauru-szigeten elszállásolandó 283 bevándorló adatainak feldolgozását is az ausztrál kormány fizeti.

A kormány és John Howard miniszterelnök keményvonalas álláspontját azonban a közvélemény döntő többsége támogatja. Pár év alatt az Ausztráliába igyekvő illegális bevándorlók száma évi 600-ról 5000-re nőtt.