Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Ütközetek Bagdadban és Ramadiban

2006.04.18. 10:37
Bagdadban és Ramadiban is komoly összecsapások voltak a kormányerők és a lázadók között. A fővárosban újabb tizenkét kivégzett áldozatot találtak a síita irányítású belügyminisztérium egyik épületében.

Ötven iraki lázadó támadt rá az iraki biztonsági erőkre Bagdad többségében szunnita vársorészében, Adhamíjában, jelentette a BBC. Az iraki csapatokat amerikai tengerészgyalogosok segítették ki, az egyik tengerészgyalogos tiszt által "szép kis csataként" jellemzett összecsapásban öt lázadó vesztette életét, egy iraki katona megsérült. Amerikai áldozatokról nem érkezett jelentés.

Holttestek a belügyminisztériumban

Az előző nap tucatnyi, fejlövéssel kivégzett, egyes jelek szerint megkínzott iraki holttestére bukkantak a síiták irányítása alatt álló belügyminisztérium egyik épületében. A kivégzettek feltehetően szunniták voltak, ami újabb jele annak, hogy a belügyminisztériumot síita militánsok vonták irányításuk alá. A felekezetek közti villongásnak, ami a szamarai Arany Mecset, a síiták egyik legszentebb templomának februári felrobbantásával kezdődött, több száz áldozata van már.

Ramadiban is szunnita lázadók támadtak rá az iraki biztonsági erőkre, jelentette az AP. A bombával megpakolt autókkal, rakétagránátokkal, gépágyúkkal és kézi lőfegyverekkel felszerelt támadókat itt is az amerikai csapatok segítségével verték vissza. A lázadók két bombával megpakolt autóval próbáltak belehajtani a helyi kormányzati épületbe, miközben velük összhangban egy másik csoport tüzet nyitott az épület tetején őrködő amerikaiakra.

Az AP helyszíni tudósítója nem tudott adatokat szolgáltatni az összecsapások áldozatairól.

Kivégezték a szunnita főnök fivérét

A hétvégén megtalálták az egyik legfőbb szunnita vezető bátyjának a holttestét is. Taha al-Mutlakot, Saleh al-Mutlak az Iraki Front a Nemzetiárbeszédért nevű befolyásos szunnita párt elnöknek a fivérét több hete rabolták el. Az üzletembert fejlövéssel végezték ki.

A felekezetek közti villongások végét a nemzetközi közösség a nemzeti egységkormány felállításától várják. Ez azonban elbukhat a síiták ellenállásán. A kurd, a szunnita és a világi pártok kizárták az együttműködést az Irakot az elmúlt egy évben mkormányzó Ibrahim Dzsafari miniszterelnökkel, de a síiták még nem találták meg a valóban kevés eredményt elérő politikus utódját.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.