Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Kik állnak a síita keretlegények mögött?

2006.04.12. 12:44
Tagadja Irak síita belügyminisztere, hogy ő irányítaná a szunniták elleni bosszúakciókat. Dzsabr érveit gyengíti, hogy a belügyminisztérium épületeiben ismeretlenek kínoznak szunnitákat, akiket rendőregyenruhások vettek őrizetbe.

Dühödten tagadta Bajan Dzsabr iraki belügyminiszter, hogy köze lenne a többségi síiták halálkommandóihoz, vagy hogy minisztériuma bármi segítséget nyújtana a szunnitákat szisztematikusan zaklató szélsőségeseknek, írja a BBC. Ugyanakkor elismerte, hogy a szamarai síita mecset elleni merénylet utáni síita bosszúakciók elkövetőinek egy része rendőregyenruhát viselt.

Ennek viszont nincs köze az általa vezetett minisztérium munkájához, állította a BBC-nek adott interjújában.

Ellentmond véleményének, hogy tavaly brutálisan megkínzott szunnitákat szabadítottak ki az amerikaiak egy véletlenül felfedezett, az iraki belügyminisztérium egyik épületének pincéjében üzemeltetett titkos börtönből. A síita pártok milíciái pedig az ország számos területén ténylegesen rendőri szerepet játszanak.

Dzsabr, aki a titkos börtön felfedezésekor igyekezett eltusolni a kínzások mértékét, most azt állította, hogy "terroristák, illetve a terroristák támogatói használják a rendőrség és az iraki hadsereg egyenruháit". "Ezeket akár a boltban is megvásárolhatják" - állította a BBC-nek adott interjújában.

Dzsabr szerint a magán biztonsági szolgálatok állhatnak a síita keretlegények mögött.

A második hónapja tartó felekezeti összecsapások polgárháborúval fenyegetnek. A helyzetre megoldást jelentene egy nemzeti egységkormány felállítása, ez azonban egyelőre a síita pártok közötti belharc miatt képtelenségnek tűnik. Irakban decemberben tartottak választásokat, azóta nem tudják megalakítani az új kormányt.