Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Megnyúzták foglyaikat az iraki síiták

2005.11.16. 10:11
A síita irányítású belügyminisztérium egyik bunkerében bukkantak 173, többségében szunnita arab fogolyra Bagdadban. A foglyokat kivétel nélkül éheztették, sokukat megkínozták, egyeseket megnyúztak. Az iraki kormány azonnali vizsgálatot rendelt el.

Százhetvenhárom megkínzott, kiéheztetett iraki fogolyra bukkantak a síita irányítású belügyminisztérium egyik bagdadi börtönében egy tizenöt éves eltűnt fiú után kutató amerikai csapatok. A látvány még a harcedzett katonákat is megdöbbentette. "Egyáltalán nem számítottunk erre, mi egy tizenöt éves fiút kerestünk" - nyilatkozta a BBC-nek egy katona.

Sosem látott borzalmak

"Az elmúlt két évben nem tapasztaltam hasonló borzalmakat Bagdadban. Fizikai bántalmazások nyomait láttam, brutális verésekét. Egy-két fogoly gyakorlatilag lebénult, néhányról lenyúzták a bőrt" - nyilatkozta a CNN-nek Huszein Kamal belügyminiszter-helyettes.

Ibrahim Dzsafari, Irak síita kormányfője az ügy azonnali kivizsgálását kezdeményezte. "A kormányfő teljes politikai hatalmával az igazság kiderítése mögé áll" - nyilatkozta a BBC-nek szóvivője, Leit Kuba.

A Guardian értesülései szerint a Bagdad egyik központi városrészében, Dzsadirijában lévő börtönben megkínzott holttesteket és kínzóeszközöket is találtak. A lap értesülései szerint több olyan holttestet is találtak, akiknek a koponyáját fúróval lyuggatták ki.

Az életben lévő foglyok szinte mindegyike kiéheztetett.

Síita bosszú

A most felfedezett börtön az iraki társadalom mély megosztottságára utal. A legnagyobb szunnita párt, az Iraki Iszlám Párt (IIP) elnöke úgy tudja, hogy a foglyok szinte kizárólag szunnita arabok voltak. A börtönt az amerikaiak szerint a síiták egyik milíciája, a Badr használta bázisként.

Nemzetközi emberjogi csoportok már korábban is jelezték, hogy a síita dominanciájú belügyi szervek rendszeresen kínozzák a fogságukba esett szunnitákat, nem ritkán minden felhatalmazás nélkül meg is ölik foglyaikat.

Az IIP angliai szóvivője szerint pártjuk már többször panaszt emelt a kínzások ellen, panaszaikat azonban figyelmen kívül hagyták.

Régóta panaszkodnak

A szunniták régebb óta panaszkodnak, hogy a népcsoport a síiták bosszújának áldozata. Az iraki hatalom ellen lázadók szinte kizárólag a Szaddám-rezsim kedvezményezettjeinek számító szunniták közül kerülnek ki, így a terroristák elleni hajszák során gyakran válogatás nélkül veszik őrizetbe a szunnitákat.

A mostani leleplezés azonban a nyilatkozatok szerint a síita vezetést is megrázta. Dzsafari kormányfő azonnali vizsgálatot rendelt el. A vizsgálatot egyik helyettese vezeti majd, és kormánya több minisztere is részt vesz benne.

A börtönben tapasztaltak a brit hatóságokat is sokkolták. Anne Clwyd, a brit kormány iraki emberjogi megbízottja szerint már májusban figyelmeztették az iraki hatóságokat a hasonló visszaélésekre. "Megrázó, ami történt" - mondta a BBC-nek. A brit kormány elmondása szerint megpróbál segítséget nyújtani az iraki belügyi erők emberjogi továbbképzéséhez, de "harmincöt évnyi kínzás után sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az emberek gondolkozása megváltozzon".

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft