Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az FBI-ra kennék a fogolykínzásokat

2004.12.22. 11:48
Továbbra is kínoznak foglyokat amerikai katonák iraki börtönökben, de hogy elkerüljék a felelősségre vonást, magukat az FBI ügynökeinek adják ki, derül ki azokból a dokumentumokból, amiket egy bírósági döntés nyomán egy civil szervezet kaphatott meg az iraki és a guantánamói börtönökben folytatódó kínzások vizsgálatát végző katonai bizottságtól.
Újabb vizsgálatot rendelt el a Fehér Ház a guantánamói támaszponton és Irakban történt fogolykínzások ügyében, mivel újabb esetekre derült fény.

Miután egy amerikai bíróság úgy döntött, hogy nem tarthatók vissza a hadsereg bűneseteket (így a fogolykínzásokat is) kivizsgáló bizottságának jelentései, az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) hozzáfért több, a fogolykínzásokkal foglalkozó dokumentumhoz.

13 katonát ítéltek el

A bagdadi Abu Gréb börtönben, valamint a guantánamói támaszponton alkalmazott durva és megalázó, 39 fogoly értelmetlen halálához vezető bánásmód miatt az idén tavasszal pattant ki botrány. A lefolytatott eljárásban 13 tengerészgyalogost ítéltek el, néhányan börtönbüntetést kaptak.

Magas rangú katonai vezetőket, bár felelősségüket George Bush elnök és több katonai vezető is hangoztatni volt kénytelen a közvélemény rájuk nehezedő nyomása miatt, nem ítéltek el.

Amit akarnak?

"A megszerzett akták komoly kérdéseket vetnek fel azt illetően, hogy a kormány tisztviselői valóban büntetlenül tehetnek-e meg bármit?" - jelentette ki az AP-nek Anthony Romero, az ACLU igazgatója.

Mivel a fogolykínzásokat az FBI is vizsgálta, a dokumentumokban a katonai bizottság jelentésén kívül a nyomozóirodán belüli emailváltások olvashatók.

Nem változott semmi

A bagdadi börtönben vizsgálódó egyik ügynök megállapításai szerint tovább folytatódtak a fojtogatással, veréssel és egyéb válogatott kínzásokkal (például égő cigarettát helyeztek a foglyok fülébe) folyó kihallgatások.

Két kivizsgálatlan halálesetről is beszámoltak az ügynökök, akik jelentéseiket "sürgős" minősítéssel küldték tovább. A nyomozóiroda jelentésében megállapítja, továbbra is alkalmazzák a stresszelést, az érzékszervek sokkolását, és bevetnek katonai kutyákat.

Az FBI-ra kenik

A papírok szerint a tavaszi fogolybotrányok óta bevett gyakorlatnak számít az amerikai hadseregnél, hogy a kihallgató tisztek magukat FBI-ügynöknek adják ki, elkerülvén így a felelősségre vonást.

"Teljes kivizsgálás szükséges. Ha valaki bűntettet követ el, felelnie kell tetteiért, ha szükséges, megelőző intézkedéseket kell hozni, hogy a jövőben hasonló esetek ne forduljanak elő" - áll a Fehér Ház szóvivőjének nyilatkozatában, aki egyébként cáfolta az FBI azon állításait, hogy a kíméletlen kihallgatási módszereket felsőbb utasításra követték volna el.

A szóvivő ugyanakkor a Donald Rumsfeld vezette védelmi minisztériumra hárította a felelősséget a magukat FBI-ügynököknek kiadó katonák ügyében mondván, ezt a Pentagonnak kell kivizsgálnia.