Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Hajsza Huszein után

2003.08.04. 13:28
Titkos elitalakulatok is részt vesznek a Huszein utáni hajszában - ismerte el az amerikai hadsereg. Szaddám a hírszerzés adatai szerint már négyóránként változtattja tartózkodási helyét. A hadsereg szerint így sincs esélye, egy hete már majdnem elkapták.
Titkos akciók sorát hajtotta végre az amerikai hadsereg Szaddám Huszein felkutatására fiai két héttel ezelőtti meggyilkolása óta - jelentette be a bukott rezsim tagjai után kutató 4. gyalogsági hadosztály szóvivője. A szupertitkos Task Force 20 nevű elitalakulat a múlt héten négy kulcsfontosságú iraki vezetőt ejtett foglyul - tette hozzá Josslyn Aberle.

"Csak idő kérdése, hogy elfogjuk. Nem tartózkodhat egyhelyben hosszú ideig" - nyilatkozta az AP-nek. A hadsereg eddig soha nem ismerte el, hogy az elitalakulat is részt vesz a kutatásban - írja a hírügynökség.

Kis híján elkapták

A hadsereg egyelőre nem kívánta megnevezni az elfogott vezetőket, még beosztásukról sem nyilatkoznak. Ketten Szaddám "közeli beosztottjai" - árulta el végül az AP érdeklődésére Aberle.

Július 27-én már kis híján elkapták a diktátort, alig 24 órával maradtak le róla - nyilatkozta Aberle. A hadsereg gyakorlatilag folyamatosan frissíti a diktátor hollétéről szóló hírszerzési információkat és kész "bárhol, bármikor" lecsapni.

"Ugyanez volt a helyzet Udájjal és Kuszájjal is, a két fiú nem sokkal a rajtaütés előtt érkezett Moszulba" - tette hozzá.

Állandó mozgásban

Huszein a titkosszolgálatok sejtése szerint négyóránként változtatja tartózkodási helyét. A diktátor valószínűleg álcázza magát, a hadsereg öt fotót közölt lehetséges kinézetéről.

Magabiztos fejvadászok

Bár az eddigi kutatások sikertelenek voltak, az amerikaiak magabiztosak. "El fogja veszíteni a türelmét. A rajtaütésekkel nagyon meggyengítettük a bázisát" - nyilatkozta Steve Russel, a hajszában részt vevő 22. gyalogsági zászlóalj századparancsnoka.

Huszein elfogását fő feladatuknak tekintik az amerikaiak, már a háború első csapása is a diktátor ellen irányult. Azóta többször is támadták feltételezett rejtekhelyeit, és legalább ugyanannyiszor terjedt el a diktátor halálhíre is.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.