Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Vádat emelnek Djindjic gyilkosai ellen

2003.03.26. 17:31
Már a vádemeléshez is elegendő a bizonyíték a Djindjic, néhai szerb miniszterelnök gyilkosai mögött álló személyek ellen - közölte a szerb kormányfő szerdán. A merénylet elkövetésével vádolt zimonyi klán tagjainak többségét már elfogták, de a klán igazi irányítói még szökésben vannak.
A szerb hatóságok elegendő bizonyítékot gyűjtöttek össze ahhoz, hogy vádat emeljenek a Zoran Djindjic néhai szerb miniszterelnök gyilkosai mögött álló személyek ellen, közölte szerdán Zoran Zivkovic szerb miniszterelnök.

Havi száz kiló drogot adtak el

A merénylet megszervezésével vádolt zimonyi klán tagjainak többségét már elfogták, de még szökésben vannak "a bűnpiramis" csúcsán álló klánvezetők. A bűnbanda főként kábítószer-kereskedelemmel foglalkozott, havonta száz kilogrammnyi drogot értékesített több tízmillió dollárért, mondta Zivkovic, aki szerint a hatóságok birtokában van a drogterjesztők névsora.

Nem véletlen, hogy a kormány már a merénylet napján a zimonyi klánt tette felelőssé a gyilkosságért és közzétette a klánvezetők névsorát. Egy nappal a merénylet előtt egy védett tanú vallomása alapján összeállt a kép a bűnbandáról. Zivkovic burkoltan azzal vádolta a Vojislav Kostunica volt jugoszláv államfő vezette Szerbiai Demokrata Pártot (DSS) - az úgymond a "hatalom és az ellenzék között félúton lévő" politikai erőt -, hogy akadályozta a maffiatörvény és a különleges ügyészi intézmény létrehozásáról szóló jogszabály elfogadását. A fél évig tartó huzavona alatt létrejöttek azok a körülmények, amely Zoran Djindjic és más személyek meggyilkolásához vezettek.

"Ha már keressük az okát annak, hogy miért haltak meg a miniszterelnök és mások, akkor talán azokban is kereshetjük az okokat, akik játszadoztak a különleges ügyészi intézményről szóló törvénytervezettel, és akik félúton voltak az ellenzék és a kormány között" - mondta Zivkovic.

Feloszlatták a gyilkos elitegységét

A szerb kormány kedden bejelentette, hogy Djindjicet feltehetően Zvezdan Jovanovic, alias Zveki, a belügyi elitegység (JSO), az úgynevezett vörössapkás osztag parancsnokhelyettese gyilkolta meg. Ezt egyértelműen megerősítette a gyilkos fegyver ballisztikai vizsgálata is. A kormány kedden feloszlatta a JSO-t, mivel egyes tagjai kapcsolatban álltak a zimonyi klánnal.

Zoran Zivkovic szerint a vörössapkásoknak a többsége nem követett el bűncselekményt, őket a belügyminisztérium más alakulataihoz - a rendőrséghez és a csendőrséghez - osztják be szolgálatra. Azért nem oszlatták fel eddig a JSO-t, mert tartani lehetett attól, hogy ez megingatja az országot. A merénylet is igazolta azokat a feltevéseket, hogy a JSO-ban szolgáltak olyan személyek, akik készek és képesek voltak destabilizálni az országot, mondta a kormányfő.

A gyilkosság miatt csökken a gazdasági növekedés

Zivkovic szerint a kommandós egység feloszlatásáról szóló kormánydöntés után néhány rendőrtábornok személyesen felkereste a vörössapkásokat a Verbász melletti kulai bázisukon. A kommandósok nem lázongtak a kormány döntése miatt. A Djindjic elleni merénylet miatt lassulni fog a privatizáció, ami a költségvetési hiány mintegy 400 millió eurós növekedésével jár majd, mondta Zivkovic, reményét fejezve ki, hogy a nemzetközi közösség ugyanolyan szolidaritást fog tanúsítani az ország iránt, mint a meggyilkolt kormányfő temetésén tette, és az elkövetkező időszakban segít rajta.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!