Újabb lapokat tiltottak be a Djindjic-gyilkosság után

2003.03.19. 12:49
Továbbra sincs meg az a három férfi, akit a Zoran Djindjic szerb miniszterelnök meggyilkolásával vádolnak. Szerbiában és Montenegróban az elmúlt napokban több lapot betiltottak, egy vidéki rádió- és televízió csatornát elhallgattattak. Dusan Mihajlovics szerbiai belügyminiszter nem zárkózik el egy olyan vizsgálattól, amely személyes felelősségét firtatja.
A Zoran Djindjic szerb miniszterelnök meggyilkolásában kulcsszerepet játszott zimonyi klán által pénzelt Identitet című hetilap után a podgorica Dant is betiltották a hatóságok.

Gúnyos hangnemben kommentált

A rendkívüli állapot miatt a merénylet után korlátozták Szerbiában és Montenegróban a sajtószabadságot. A kisebb tagköztársaság egyik napilapját a március 17-ei számban megjelent, a kormányt éppen a rendkívüli állapot miatt bíráló cikkek miatt tiltották be határozatlan időre. Egyúttal 200 ezer dináros büntetéssel sújtották a Stampakomerc terjesztővállalatot, míg az egyik terjesztésért felelős igazgatónak 30 ezer dinárt kell az államkasszába fizetnie.

A Szerbiai Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium egyúttal pénzbüntetéssel sújtotta a belgrádi Vecernje novosti című napilapot, továbbá betiltották annak hétfői számát. Az újságnak a Kis falu, nagy patkány című cikk miatt kell bűnhődni. Ebben a szerző gúnyos hangnemben kommentálja a rendkívüli állapot intézkedéseit. A felelős szerkesztő és az újságíró 50-50 ezer dinárra büntették. A Beta hírügynökség legfrissebb értesülése szerint a belgrádi Nacionalt is betiltották; ennek okáról nem érkezett jelentés. Nem sugározhat tovább a valjevói Mars rádió és televízió.

A belügyminiszter saját felelősségét is vizsgálná

Négyszáz személy letartóztatása után sincs hír arról, hogy a rendőrség közelebb került volna a főkolomposoknak tartott Legijához, Siptarhoz és Bagzihoz. Szerda reggel ugyanakkor közzétették egy szemüveges fiatalember fényképét, akinek a közlemény szerint "jelentős szerepe volt" a március 12-ei gyilkosságban.

Dusan Mihajlovics szerbiai belügyminiszter kedd este úgy nyilatkozott, hogy nem zárkózik el egy olyan vizsgálat alól, amely személyes felelősségét firtatja. "Most az a legfontosabb, hogy megtaláljuk a gyilkosokat és megvédjük az államot" - nyilatkozta a Beta hírügynökség kérdésére.  • Tippek
  • Bankszámla