Sára, Márió
2 °C
6 °C

Megvan Djindjic gyilkosa

2003.03.25. 16:29
Zoran Zivkovic szerb kormányfő kedden rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a szerb hatóságok hétfőn elfogták Zoran Djindjic néhai szerb miniszterelnök feltételezett gyilkosát.
A merénylő Zvezdan Jovanovicnak hívják, alvilági nevén "Zeki". A bűnöző 1965-ben született a koszovói Pec városában. Zeki az elitrendőrségnek, az úgynevezett vörössapkás osztagnak volt a helyettes parancsnoka. A kormányfő szerint Szabadkán elfogtak egy másik személyt, Sasa Pejakovic "Pelét", aki feltételezhetően közvetlenül részt vett a gyilkosság előkészítésében. A rendőrség kedden Belgrádban megtalálta a merényletben használt távcsöves puskát is - mondta Zivkovic.

A zimonyi klán

Zvezdan Jovanovic
Zoran Djindjic, szerb miniszterelnököt két hete lőtték agyon a kormány belgrádi épülete előtt. A nyomozás során a gyanú rögtön az alvilág főbb figuráira terelődött. Főként Milorad Lukovicsot, a szerb állambiztonság különleges alakulatának volt parancsnokát gyanúsították a merénylet megtervezésével. A kormányzat rögtön az akció után egy rendkívüli ülésén rendelte el a Lukovics irányítása alatt álló zimonyi klán húsz vezérének letartóztatását. Később mintegy kétszáz személy került rács mögé az üggyel összefüggésben.

Patkányt már elfogták

Március 16-án már elfogtak egy Patkány néven ismert klántagot, a Mladan Micic-et, akit szintén a szerb kormányfő elleni merénylet elkövetésével gyanúsítottak meg, A zimonyi csoport vezetőjénél és hat társánál fegyvereket, éjszakai figyelőberendezést és luxus gépkocsikat találtak. Az elfogás után is folytatódott a nyomozás a banda tagjai után, akiket a szomszédos országokban is keresett a rendőrség.