Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Havi kétmilliót kereshetnek az Európai Parlament képviselői

2002.12.06. 08:49
Hazai képviselői alapilletményük 12-szeresét kaphatják majd a magyar honatyák az Európai Parlamentben (EP) végzett munkájukért. Saját fizetésükről döntöttek csütörtökön az EP képviselői: az elfogadott javaslat szerint a következő parlamenti ciklusban, 2004 közepétől az EU költségvetése fedezi képviselői tiszteletdíjukat. E szerint havonta nyolcezer euró körüli összeget (kb. kétmillió forintot), az Európai Bíróság bíráinak juttatott díj felét kapnák.
A képviselők fizetését jelenleg a tagállamok állják, és Hollandia kivételével megegyezik az egyes országokban megválasztott honatyák tiszteletdíjával. További változás, hogy fizetésük után nem otthon, hanem az EU-nak fizetnek majd adót - a többség ezzel sem jár rosszul -, és Brüsszel ellenőrzi kiadásaik elszámolását is - olvashatón a pénteki Magyar Hírlapban.

Az olaszok nem sírnak

A legtöbben nem sírják vissza korábbi tiszteletdíjukat, hiszen új fizetésük átlagosan kétezer euróval haladja meg a mostanit. Jelenleg egyedül az olaszok kapnak az EU ajánlatánál magasabb, majdnem tízezer eurós havi fizetést, az osztrákoknak 2004-től 865 euróval kevesebb kerül a zsebükbe. A legkevesebbet eddig a spanyol képviselők kerestek, mindössze 2849 eurót. A magyarok is nagyon jól járnak majd: a várhatóan 24 EP-képviselő jelenlegi illetményének majdnem 12-szeresére számíthat munkájáért.

A napilap szerint arról szó sincs, hogy az euroatyáknak ennyi pénzből kellene kigazdálkodni például a brüsszeli és strasbourgi utak költségét, mivel illetményüket kiegészítik költségeik elszámolásával. Azt pedig korábban senki nem ellenőrizte, igényeik valós költségeket fednek-e, tényleg első osztályra szólt-e a repülőjegyük, egyáltalán felszálltak-e arra a gépre.

Havi 1,5 milliárd forint mínusz az EU-költségvetésnek

A parlamenti döntés több éve tartó vitának vetett véget. Az ellenzők között azonban nem azok az olaszok vitték a prímet, akik rosszul járnak az illetmények egységesítésével. A zöldek és a liberálisok inkább azért tiltakoztak, mert a jócskán megnövelt tiszteletdíjak komoly terhet jelentenek az uniónak: a 2004-től 732 főre duzzasztott testület fizetése havonta mintegy 1,5 milliárd forintot érő eurójába kerül az uniónak.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.