Keményebb határellenőrzést akar a Néppárt

2015.10.22. 16:20
Gyorsabb kiutasításokat és a migránsok EU-n kívül tartását is kéri a Fidesz pártcsaládja.

Csak a magyar és a görög küldöttség egyes tagjai szavaztak nemmel az Európai Néppárt október 21-22-i madridi kongresszusának migránsügyi határozatára, írja a Politico. A Fidesz cáfolta az információt, állításuk szerint csak a görögök nem szavazták meg a dokumentumot.

Az EUobserver úgy tudja, az előkészítésében részt vevő hét belügyminiszter között volt a magyar is. A véglegesként elfogadott szövegben egyébként jó példaként emlegetik a spanyol modellt, amelynek része a magyarnál sokkal komolyabb ceutai és melillai kerítésrendszer.

Ahogy arról már korábban írtunk, az EU-n belüli legnagyobb pártcsalád gyakorlatilag az uniós határokon kívül tartaná a menedékkérőket, és a külső határok őrizetét erősítsék meg mind a tengeren, mind a szárazföldön, külön felszólítva erre Görögországot és Olaszországot.

Mindenesetre azt hangsúlyozzák, „közös európai megközelítésre van szükség, hogy kezelni tudjuk az EU-ba érkező menekültek és gazdasági migránsok özönét. Kötelességünk segíteni a védelemre szorulókon, de emellett gyorsan vissza kell küldenünk azokat, akik nem jogosultak nemzetközi védelemre”. A dokumentum szerint a menekültek EU-n belüli áthelyezési mechanizmusára is szükség van, holott a magyar kormány ezt legutóbb is leszavazta.

A biztos nem kér a katonákból

Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős európai uniós biztos elítélte a katonák határokra vezénylését, mint ahogy az történt Magyarországon.

Nem ellenségekkel állunk szemben

– jelentette ki. „A fegyveres erők nem jelentenek megoldást, rossz benyomást keltenek. Ezek az emberek nem fenyegetnek minket” – szögezte le a volt görög védelmi miniszter. Elismerte, hogy az Európai Bizottság nem volt felkészült, de azóta megháromszorozták a pénzt és az embereket, és most a tagállamokon a sor. Csalódott volt, amiért a folyamatok afelé mutatnak, hogy újra nemzeti kézbe vegyék a döntéseket.

Válságkezelés helyett megelőzésre kellene költeni, hangsúlyozta Krisztalina Georgieva költségvetési biztos. „Fektessünk be az alapvető okok [kezelésébe]. Egy euró, amelyet a megelőzésbe invesztálunk, hét, tíz, húsz euró megspórolása, valamint kevesebb nyomor” – mutatott rá. (Arról, hogy az EU és Magyarország mennyit költ segélyekre, itt írtunk bővebben.)

Röpködtek a szelfik

A Politico tudósítójának leírása alapján egyébként elég oldott lehetett a hangulat – annyira, hogy az már a rendezvény kárára megy. Joseph Daul (tegnap újraválasztott) néppárti elnöknek és más vezetőknek többször is meg kellett szakíttatni a beszédeket és átmenni óvóbácsiba, mert a delegáltak elég hangosan beszélgettek egymás között. A legnagyobb dili az volt, hogy lerohanták Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét, mert közös szelfiket akartak vele készíteni, ahogy a pódium előtt állva többekkel beszélgetett.

Frissítés:

A cikkünk korábban a Politico.eu információi alapján azt állította, hogy a magyar és a görög küldöttség egyes tagjai nem szavazták meg a migránsügyi határozatot. A Fidesz sajtóirodájától jelezték, hogy tőlük mindenki igennel voksolt. A tévedésért elnézést kérünk.