Ujhelyi lemondásra szólította fel Tuskot, mert dicsérte Orbánt

000 DV1507037
2016.05.31. 14:52
Múlt hónapban még beszólt az illiberálisoknak Donald Tusk, most pedig büszke Orbán Viktorra. Egy évvel ezelőtt úgy tűnt, mélyponton van a Fidesz és az európai jobbközép kapcsolata.
Szörnyen büszke vagyok rá, hogy egy pártban vagyok Angela Merkellel és Orbán Viktorral

– jelentette ki Donald Tusk, aki az EU legmagasabb rangú politikai testületének elnöke. Az Európai Tanács vezetőjének mondata egy politikai hullámvasút tetején érhette a Fidesz és uniós pártcsaládja, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) kapcsolatát. Múlt hónapban ugyanis úgy tűnt, Donald Tusk burkoltan épp Orbán Viktort támadta a Néppárt egy brüsszeli rendezvényén.

Az olyan vezetőket ostorozta, akik „a saját soraikban” ülnek, és „a válságot csak érvként akarják használni a demokrácia egy alternatív, illiberális változata mellett. Jól megértik egymást olyan külső hatalmakkal, amelyek megvetnek minket, európaiakat. És egyáltalán nem törődnek vele, hogy Európa globális gazdasági vezetővé válik-e, mert irritálja őket, hogy Európa politikai entitásként létezik” – mondta.

Közben menekültügyben Orbán Viktor brüsszeli visszhangjaként állt a színpadra. Márciusban például felszólította az EU-ba igyekvőket, hogy ne jöjjenek, és ne kockáztassák életüket és pénzüket a semmiért.

Egy éve nagyon mélyen voltak

Nem meglepő, hogy különböző politikai vélemények kavarognak a Néppártban, hiszen a legnagyobb európai pártcsoportról van szó, több mint hetven tagszervezettel negyven országból. Valahogy mégis megfér egymás mellett a balra húzó luxemburgiaktól kezdve Angela Merkel CDU-ján át a Fideszig mindenki.

Múlt májusban viszont úgy nézett ki, Orbán Viktor a halálbüntetés napirenden tartásával túltolta a biciklit. Ahogy azt az EUrologus akkor írta, egy frakcióülésen zárt ajtók mögött dorongolták le a magyar miniszterelnököt. Az értesüléseinket utólag igazolta a Figyelő nemrég megjelent cikke is, amely szerint a Fidesz ultimátumot kapott az EPP-től. Még az is felvetődött, hogy el kellene halasztani a néhány nappal a letolás utánra tervezett vezetőségi ülést Budapesten, de végül nem így lett.

Az a máshol felröppent hír viszont kacsa volt, hogy a Fideszt ezen a budapesti találkozón akarták volna kizárni – utánanéztünk, hogy a szabályok eleve nem adtak ilyesmire lehetőséget. Hiába kaptak még az üléssel párhuzamosan is belső kritikát a menekültügyi nemzeti konzultáció miatt, a magyar párt visszavett, miközben szépen építgette a szövetségeit. A Néppárt tavaly októberi madridi kongresszusán már olyan határozatot fogadtak el, ami Orbán Viktorra rímelve a határvédelem fontosságát hangsúlyozta, gyorsítaná a kitoloncolásokat, a közös határon kívül bírálná el a menedékkérelmeket, és a magyarnál sokkal durvább spanyol kerítést éltette. A lépésben persze lehet egy egyszerű gesztust látni a házigazdák felé, de a keleti tagállamok pártjai között van kereslet az Orbán-féle keményebb menekültügyi álláspontra (nem véletlen, hogy a lengyel Donald Tusk is állandóan a határvédelem fontosságát hangoztatja), és a jelek szerint a tavaly nyári mélypont óta rendeződött az EPP-Fidesz viszony. Mostanában Orbán Viktor is feltűnően óvatosakat nyilatkozott, amikor Angela Merkel belső ellenzékével, például a CDU bajor testvérpártjának vaskalaposabb vezetőjével vagy a Merkel által kitúrt Helmut Kohl volt kancellárral találkozott.

Ujhelyi: Tusk mondjon le!

Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő úgy döntött, Donald Tusknak a kijelentései miatt azonnal távoznia kell az Európai Tanács éléről, mert teljességgel alkalmatlanná vált az európai állam- és kormányfők tanácsának vezetésére. Még levelet is írt, azt kérdezve, valóban büszke-e Orbán Viktorra, aki többek között „kokettál a szélsőjobbal és Putyin árnyékában közlekedve minden eszközzel az Európai Unió lebontásán dolgozik”.

Jól járnak egymással

Hiába van jobb viszonyban a Fidesz az euroszkeptikus csoporthoz tartozó lengyel Jog és Igazságossággal, mint saját politikai családjába tartozó Donald Tusk-párttal, a Polgári Platformmal. Az se baj, hogy a magyar kormány a szlovák szocialistákkal és a liberális színezetű cseh kormánnyal zár össze. Ahogy a Néppárt elnöke, Joseph Daul összefoglalta:

Orbán Viktor a „rossz gyerek az EPP családjában, de kedvelem őt és mindig megtaláljuk a megoldásokat”.

Az Európai Néppárt a legerősebb pártcsoport a kontinensen. Övék a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben és kezükben tartják a fontosabb posztokat az EU-ban: az Európai Tanács mellett az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker is néppárti, és a biztosi testület fele EPP-s. Amíg a Fidesz itt játszik, a legerősebb csapatban, sarkos kiszólásokat is megengedhet magának. Cserébe a Néppárt nyer egy stabil többségű kormányt és 12 európai parlamenti képviselőt, amivel a hatodik legerősebbek az EPP-frakcióban. A súlya miatt a Fidesz a vezető posztok elosztásánál is sikerrel kilincselhet, Pelczné Gáll Ildikó például parlamenti alelnök, és a közeledő parlamenti tisztújításon is számíthat hasonló pozíciókra.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!