Egyre kevesebben kérnek menedéket Magyarországon

2017.01.03. 13:39
Németországban viszont több kérelmet adtak be, mint a többi tagállamban összesen.

Németország több menedékkérelmet dolgozott fel 2016 első kilenc hónapjában, mint a többi tagállam összesen az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat szerint. Az adatok alapján nagyjából 756 ezer emberrel volt dolga a tagállami hatóságoknak, ebből 55 százaléknyival, nagyjából 420 ezerrel Németországban. A beadott kérelmek száma még magasabb volt: 988 ezer az EU-ban és 612 ezer (a német belügyminisztérium szerint 658 ezer) Németországban.

Ez nem azt jelenti, hogy ennyien is érkeztek tavaly, mert vannak, akik korábban léptek az EU területére, de csak később tudtak vagy akartak menedékkérelmet beadni. A Deutsche Welle szerint tavaly januártól szeptemberig már csak 272 ezren érkeztek az országba.

Az uniós szabályok szerint viszont a migránsoknak általában ott kellene benyújtani a menedékkérelmüket, ahol átlépik az EU határát (Németországnak nincs is ilyenje, csak uniós tagállamok veszik körbe). Most főleg Olaszországon, kisebb részben pedig továbbra is Görögországon, a Magyarországot is érintő nyugat-balkáni útvonalon keresztül jönnek, bár utóbbin a tavaly tavasszal kötött uniós-török menekültügyi egyezség óta jóval kevesebben érkeznek.

Ehhez képest Olaszországban csak 85 ezer kérelmet adtak be és 68 ezret dolgoztak fel, ami töredéke a németnek. A gazdaságilag még mindig gyenge lábakon álló Görögországban 30 ezer kérelemből csak 7600-at bíráltak el. Tavaly év vége óta viszont mindkét tagállamban hivatalosan is feldolgozzák az összes, náluk uniós területre lépő migráns adatait, így egyre több menekültügyi eljárásért lesznek felelősek.

Menedékkérelmek száma
Create your own infographics

Magyarországon adták be a hetedik legtöbb kérelmet, közel 27 ezret a tavalyi évben szeptemberig. Év elejétől a kerítés ellenére meredeken emelkedett a szám: a rekordot áprilisban értük el 5800-zal, de március és június között stabilan a negyedik helyen álltunk. A július elején bevezett mélységi határőrizet bevezetése után változott a helyzet, abban a hónapban a 7., szeptemberre a 12. helyre süllyedtünk.