Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Fallúdzsa központjában az amerikaiak

2004.11.09. 15:27
A vártnál könnyebben halad az amerikai offenzíva Fallúdzsa észak-keleti részén. A lázadók központjának egyéb területein házról házra küzdenek az ellenséges felek. A tengerészgyalogosok előőrse már a városközpontban van.
Elérték Fallúdzsa központját a várost ostromló amerikai alakulatok, jelentette több hírügynökség is. Az amerikaiak házról házra folytatják a harcot, beszámolóik szerint az offenzíva hétfő esti kezdete óta öt embert vesztettek. Az iraki lázadók veszteségei meghaladják az ötvenet. Ilávi miniszterelnök a délután éjszakai kijárási tilalmat rendelt el Bagdadban. Az ostromot elrendelő iraki miniszterelnök hétfőn hatvannapos rendkívüli állapotot hirdetett ki.

Új tankért kellett mennie

A tengerészgyalogosokkal együtt mozgó tudósítók jelentései szerint az amerikai katonák a várnál kisebb ellenállásba ütköztek a város észak-keleti részén, Dzsolan kerületben. A többi részen azonban kemény harcok folynak.

"Egyszercsak egy fal mögül előugrott egy lázadó, és páncéltörő gránátot lőtt ki a tankomra. Most szerezhetek egy új tankot, hogy kiszedjem onnan", nyilatkozta a Reuters riporterének Robert Bodisch százados.

Folyamatos robbanások

A BBC helyszíni tudósítójának jelentése szerint az alakulat, amivel együtt mozog kedd reggelre teljesítette első célkitűzését, elérte a dzsolani mecsetet. Más udósítók jelentései szerint az amerikaiak már a várost kettészelő főutat is elérték. A BBC arabnyelvű adója egy városlakóval is tudott beszélni, beszámolója szerint százával robbanak a bombák és a gránátok Fallúdzsában.

A város bombázását időközben az amerikaiak felfüggesztették, mivel csapataik már túl mélyen hatoltak be a városba. A tüzérségi támadás így már az ő életüket is fenyegeti. Az előretöréssel párhuzamosan az ostromgyűrűt is szorosabbra vonják, jelentette a Washington Post.

Ötvenezer civil rekedhetett a városban

A város elleni ostrom sokak ellenkezését váltotta ki Irakban. Bár a háromszázezres város civil lakosságának nagy része még az ostrom előtt elmenekült, egyes becslések szerint harminc-, de akár ötvenezer polgári személy is az ostromgyűrűben rekedhetett. Tiltakozásul az akció ellen a szunnita arabokat képviselő legnagyobb szervezet felfüggesztette munkáját az átmeneti iraki kormányban.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!