Mária
-6 °C
-2 °C

Beszámolt az egyik megkínzott iraki fogoly

2004.05.07. 06:30
Haider Szabbar Abedegy meztelen, csuklyás férfi fényképére mutat: "ez vagyok én". A 36 éves Abed felismerte magát a világsajtót bejárt fotókon, különböző megalázó helyetekben.
Mint a Násziríjából való síita férfi egy arab televíziónak elmondta, júliusban Bagdadban vették őrizetbe. Autóstoppal utazott, amikor a kocsit, amely felvette, egy ellenőrző pontnál feltartóztatták. Ő maga katonai szolgálati idejét igazoló dokumentumokat jött beszerezni a fővárosba. Az autó vezetőjénél, akit nem ismert, nem voltak iratok, ezért letartóztatták őket.

Hosszú ideje figyelmeztet az AI és a Vörös Kereszt a kegyetlenkedésekre
Az Amnesty International már két éve rendszeresen figyelmezteti az amerikai kormányt azokra a visszaélésekre, amelyeket amerikaiak követnek el őrizetesekkel szemben, egyebek mellett Afganisztánban és Irakban - áll a világ legnagyobb emberi jogi szervezetének pénteken Londonban kiadott közleményében, amely háborús bűncselekménynek minősíti a bagdadi Abu Garib börtönben feltárt fogolykínzásokat. A Nemzetközi Vöröskereszt több mint egy éve figyelmeztette az iraki foglyokkal való embertelen bánásmódra az amerikai tisztségviselőket - közölte a humanitárius szervezet pénteken Genfben. Tapasztalatainkat 2003 márciusa és novembere között számos esetben megvitattuk négyszemközti találkozókon és írásban is - mondta a szervezet genfi székhelyén Pierre Kraehenbuehl, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) operatív igazgatója.
A következő három hónapot a buccai fogolytáborban töltötte, majd a Bagdad melletti Abu Garib börtönbe szállították át. Mindenki jól bánt velem - mondta. Egy, a foglyok közül kiválasztott zárkafelelőssel történt tettleges összetűzésével kezdődött azután számára a rémálom. Hat fogolytársával magánzárkába helyezték.

"Először összevertek bennünket, aztán letépték rólunk a ruhánkat" - mondta Abed. Meztelenül elszenvedett "kínzásuk" négy órán át tartott. Kényszerítették őket, hogy egymásra másszanak. Ezt mutatja az a nyilvánosságra került fénykép, amelyen hétfős emberi gúla látható. Ez vagyok én - mutatott rá a bal alsó szélen látható egyik férfira.

Válogatott kínzások

Mint elmondta, őrei lerántották fejéről a korábban ráhúzott csuklyát, és egy női őr állt előtte. A nő megparancsolta, hogy önkielégítést végezzen. Aztán újra a fejére húzták a csuklyát. "Ott álltam, aztán megfogták a kezemet és rátették valaki fejére, aki előttem volt. Az a valaki épp a hímvesszőm előtt volt" - emlékezett vissza. Az egyik fényképen ugyancsak látható volt egy ilyen jelenet. A férfi beszámolója szerint a szexuális visszaélések egész ideje alatt készültek fényképek.

Ezután meztelenül visszavitték őket a celláikba, ahol három napon át leláncolva tartották őket. Abedet - mint elmondta, az első nap a zárkaajtóhoz láncolták, arccal a rácsnak, a másodikon az ágyhoz láncolták, a harmadikon pedig a padlón kellett feküdnie, kezén-lábán összeláncolva. A csoport tagjait 25 napig tartották magánzárkában. Azután Abed visszakerült a sátortáborba.

Nem marad Irakban

Nyomozók januárban mutatták meg neki ott azt a több mint 60 fényképet, amelyet az amerikai őrök készítettek. Április 15-én engedték szabadon. Mint a férfi elmondta, azért vállalkozott szenvedéseinek elmondására, mert fel akarta rázni a világot, ugyanis sok olyan ártatlan embert tartanak fogva, akiknek semmi közük az erőszakhoz. A volt fogoly úgy érzi, hogy a nagy szégyen miatt nem maradhat tovább Irakban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.