Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Bush megdöbbent a foglyok kínzásán

2004.05.05. 18:32
George Bush egy arab televíziónak azt ígérte, megbüntetik az iraki foglyokat kínzó katonákat. Irak népének "meg kell értenie, hogy ami abban a börtönben történt, nem azt az Amerikát jelenti, amelyet én ismerek" - jelentette ki Bush
George Bush amerikai elnök szerdán megdöbbentőnek mondta, ahogyan egyes amerikai katonák iraki foglyokkal bántak. Irak népének "meg kell értenie, hogy ami abban a börtönben történt, nem azt az Amerikát jelenti, amelyet én ismerek" - jelentette ki George Bush az al-Hurra arab televíziónak adott interjúban.

Az elnök ígéretet tett arra, hogy megbüntetik a vétkeseket, de bocsánatot nem kért az iraki néptől. Az amerikai elnök egy nappal azután nyilatkozott az arab televíziónak, hogy az amerikai hadsereg nyilvánosságra hozta: büntetőjogi vizsgálatot indított 10 fogoly halála körülményeinek tisztázására Irakban és Afganisztánban, valamint további tíz túlkapás ügyében. Két iraki fogoly halálát már emberölésnek minősítették. "Vizsgálatok lesznek, bíróság elé állnak a felelősök" - ígérte Bush elnök a Bagdad melletti Abu Garib börtönben amerikai katonák által elkövetett kínzásokra utalva.

Hozzátette: az amerikai vizsgálat annak megállapítására is kiterjed majd, hogy hasonló súlyosságú visszaéléseket elkövettek-e más börtönökben. "Tudni akarjuk az igazat" - hangsúlyozta az elnök. George Bush közölte: Donald Rumsfeld védelmi miniszter továbbra is élvezi bizalmát. Mint mondta, szerdán beszélt vele és felszólította: "tárja fel az igazságot és mondja el az igazat az iraki népnek és a világnak.

Fontos, hogy Irak népe tudja: semmi sem tökéletes. Történnek hibák. De egy demokráciában ezeket a hibákat kivizsgálják és a felelősöket bíróság elé állítják" - hangsúlyozta George Bush. Hozzátette: az Egyesült Államok együtt fog működni a nemzetközi vöröskereszttel. Arra a közbevetésre, hogy Washington felhívja a figyelmet az emberi jogok terén más országokban tapasztalt hiányosságokra, az elnök kifejtette: "Mi azt is mondjuk ezeknek a kormányoknak, hogy teremtsenek rendet. Amerika most pontosan ezt teszi".

"E néhány ember tette nem az amerikai emberek lelkivilágát tükrözi. Az amerikaiak legalább annyira elborzadtak, mint az irakiak a börtönben lévő mezítelen foglyokról és kárörvendő amerikai katonákról sugárzott felvételek láttán". Az amerikai elnök közölte: továbbra is támogatja Ariel Saron izraeli kormányfő kivonulási tervét és úgy gondolja, ez a közel-keleti béke megteremtésének újabb állomását jelenti.

"Ha láthatóvá válik a béke felé vezető út újabb állomása, fontos, hogy egy olyan békés nemzet, mint az Egyesült Államok, támogassa azt" - jelentette ki George Bush az al-Hurrának. A dubaji székhelyű al-Arabíja műholdas hírtelevízió szerdán egy későbbi időpontban ugyancsak interjút sugároz az amerikai elnökkel.