Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Totálisan elutasítja Bush háborúját Amerika

2004.04.30. 14:01
Egy éve még az amerikaiak elsöprő többsége támogatta Bush elnök iraki háborúját. A háromnegyedes támogatottságból kétharmados elutasítás lett, beárnyékolva az elnök újraválasztási kampányát. Bush a pártpolitikai megosztottságban és a gazdaság élénkülésében bízhat.
Gyökeresen megváltozott az amerikai közvélemény álláspontja az iraki háborúról a "nagyobb hadműveletek" egy évvel ezelőtti befejezése óta. Az eltelt időszakban négyszer annyi katona vesztette életét, mint a Husszein-rezsim bukását eredményező háborúban.

Vietnami szintű elutasítás

Az amerikai közvéleményben tapasztalható fordulat jelentősen ronthatja Bush újraválasztási esélyeit - írja a CBS. A kereskedelmi csatorna és a New York Times megbízásából készült felmérés adatai valóban megdöbbentőek. Egy évvel ezelőtt az amerikaiak közel hatvan százaléka gondolta úgy, hogy az iraki helyzet azonnali megoldást kíván. Pillanatnyilag az amerikaiak alig harmada gondolja azt, hogy a háború volt a legjobb megoldás, 48 százalék szerint diplomáciai úton is rendezni lehetett volna a konfliktust.

Az amerikaiak 48 százaléka tartja hibának a hadműveletek elindítását. Hasonló mértékben eddig csak a vietnami háborút ítélték el az amerikaiak, 1968 márciusában. Egy évvel ezelőtt a megkérdezettek hetven százaléka még helyes ötletnek tartotta a háborút, az elutasítók aránya alig 24 százalék volt.

Teljes fordulat

Az amerikaiak alig négy százaléka gondolja, hogy jól halad az iraki stabilizáció. Harmincnégy százalék szerint vannak sikerek, a többség szerint azonban rosszul, vagy nagyon rosszul alakulnak a dolgok. Egy évvel ezelőtt az amerikaiak 72 százaléka sikeresnek tartotta a rendezésre tett kísérletet. A közvélemény egyenlő arányban megosztott az iraki csapatok hazahívásának kérdésében, egyaránt 46 százalék követel azonnali kivonulást, illetve a misszió a stabilizáció lezárultáig tartó folytatását. Az amerikaiak többsége szerint a csapatok még több mint egy évig távol lesznek, a legtöbben kettő-öt éves időszakot valószínűsítenek.

Elszámították magukat

A megkérdezettek kétharmada szerint a kormányzat könnyebb harcokra számított, és alig egyharmaduk szerint van kész terve Irak újjáépítésére és a hatalom átadására. Míg egy éve a közvélemény háromnegyede egyetértett Bush politikájával, jelenleg 52 százalék elutasítja.

Az árkokban és a gazdaságban bízhat

Bár az iraki háború a relatív többség szerint növelte a terrorfenyegetettséget, a közvélemény hatvan százaléka még mindig támogatja Bush terror elleni intézkedéseit. Bíztató lehet az elnök számára, hogy míg külpolitikáját egyre hevesebben bírálják, javul a gazdaság helyzetének megítélése. Egy éve még többségben voltak azok, akik szerint gondban volt a gazdaság, ma a megkérdezettek 55 százaléka szerint jó a helyzet. Általánosságban azonban az amerikaiak alig több mint egyharmada szerint halad jó irányba az ország.

A romló megítélés Bush népszerűségén is meglátszik, újraválasztása szempontjából azonban megjegyzendő, hogy megítélése alapvetően különbözik a republikánus és a demokrata táborban. A republikánusok hetven százaléka szerint az ország jó irányba halad, a megítélésen a demokrata szavazók nyolcvan százaléka rontott. A demokraták jelöltje, Kerry az utóbbi időben nem tudott érezhető hasznot húzni a kormányzati politika megítélésének drasztikus romlásából, a megosztottság Bushnak kedvez.