Béla
12 °C
27 °C

Szeptember 11-ről faggatják Busht

2004.04.29. 15:15
Busht és alelnökét, Dick Cheneyt faggatja csütörtökön a szeptember 11-i terrortámadások előzményeit vizsgáló kongresszusi bizottság. A meghallgatás zárt ajtók mögött zajlik, hangfelvételt még a résztvevők sem készíthetnek.
Csütörtökön hallgatja meg George W. Busht és alelnökét, Dick Cheneyt a szeptember 11-i terrortámadások előzményeit vizsgáló kongresszusi bizottság. A meghallgatás zárt ajtók mögött zajlik, a résztvevők hangfelvételt nem, csak jegyzeteket készíthetnek - írja a BBC.

Felkészítené a jövő elnökeit

A találkozó "remek alkalom lesz arra, hogy segítsem ezeket az embereket egy, az Egyesült Államok jövőbeni elnökei számára is hasznos jelentés megírásában" - jelentette ki Bush. Az elnök különösen kellemetlen helyzetbe került Dick Clarke, Clinton és Bush egykori terrorelhárítási főnökének márciusi vallomása után. Clarke azt állította, hogy Bushék a figyelmeztetések ellenére sem tettek eleget az al-Kaida ellen.

Egy áprilisban kiszivárgott, 2001 augusztusi FBI jelentés valóban említést tesz az al-Kaida fenyegetéséről, valós stratégiát azonban nem lehetett alapozni a bin Laden szervezetét gyakorlatilag csak mellékesen megemlítő adatokra. Clarke legalábbis kampányízűnek tetsző kijelentéseit Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó vallomása is árnyalta.

Mit tettek mikor

Bush egyik legfőbb politikacsinálójának a sajtó szerint is jól felkészült vallomása szerint voltak ugyan hibák a hírszerzésben, de amúgy sem létezett "ezüst golyó" ami megakadályozhatta volna a támadást.

Busht és vele együtt megjelenő alelnökét valószínűleg arról faggatja majd az öt demokratából és öt republikánusból álló bizottság, hogy mikor szereztek tudomást a támadásokról, és mennyit tudtak előtte a fenyegetésekről. A bizottság fő feladatának tekinti, hogy kiderítse, Bush időben adott-e parancsot a légierőnek a biztonságot esetleg veszélyeztető gépek lelövésére. A támadások idején hivatalosan egy utasszállítót sem lőttek le az amerikaiak, ez egyedül a Pennsylvaniában lezuhant - feltevések szerint a Fehér Házat vagy a kongresszus épületét célzó - United 93-as járat kapcsán merült fel.