Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Busht bírálják az amerikai diplomaták

2004.05.04. 11:15
"Hitelét, presztízsét és barátait" is elveszítheti az Egyesült Államok Bush politikája miatt - véli több, egykor az amerikai kormány szolgálatában álló diplomata. A nyílt levélben tiltakozók szerint Bush "szégyentelenül" támogatja Saront, ezzel még inkább szembe kerül az arab országokkal. A konfliktus mögött Izrael és az amerikai külügyminisztérium fagyos viszonya állhat.
Nyílt levélben bírálta Busht ötven egykoron az amerikai kormány szolgálatában álló diplomata. Véleményük szerint az elnök közel-keleti politikája miatt az Egyesült Államok elveszítheti "hitelét, presztízsét és barátait" - írja a BBC.

Csalódott bírálók

A diplomaták leginkább Saron izraeli kormányfő egyoldalú kivonulási tervének támogatása miatt bírálják Busht. "Ön szégyentelenül támogatja Saron törvényen kívüli gyilkosságait, Izrael berlini fal jellegű határépítési tervét, a megszállt övezetekben bevezetett kemény katonai rendelkezéseket és most még Saron egyoldalú tervét is" - vádolja Busht a diplomaták levele.

"A lehető világok legrosszabbika felé tartunk" - nyilatkozta a BBC-nek a levél egyik aláírója, Greg Thielmann. A külügyminisztérium egykori elemzője az iraki háború után hagyta ott munkahelyét, mivel többször is konfliktusba került a hírszerzési adatok közül a csak az Irak tömegpusztítófegyver-programjaira utalókat figyelembe vevő védelmi minisztériumi héjákkal. Véleménye szerint az amerikai kormány "visszafordíthatatlan károkat okozott az arab világ szemében".

Mindkét pártot megnyernék

A Bush ellen szövetkező diplomaták kedden sajtótájékoztatót terveznek, a tiltakozást szervező - és több aláírónak munkát is adó - Amerikai Oktatási Szövetség (AET) szerint többen csatlakozhatnak a tiltakozókhoz. "Az aláírókat összehozza a közös félelem, hogy az Egyesült Államok rossz irányba halad" - áll az AET közleményében.

Az AET üdvözölte 52 brit diplomata múlt heti hasonló akcióját, amikor Tony Blair közel-keleti politikáját bírálva Bush megfegyelmezésére szólították a brit kormányfőt. A szövetség reményei szerint kritikájuk mindkét nagy amerikai pártban meghallgatásra és támogatókra talál.

Ősi ellentétek

A tiltakozás hátterében mindenesetre az amerikai külügyminisztérium és Izrael rossz viszonya is lehet. Az Egyesült Államok ugyan Izrael legfőbb támogatója, a kormányzatban azonban a külügyminisztérium mindig is kicsit hűvösen viszonyult a közel-keleti országhoz. Nem véletlen, hogy a mindenkori izraeli vezetés általában közvetlenül a Fehér Házzal, és nem a külügyminisztériummal tárgyal. A tiltakozás fő szervezője, Andrew Killgore a demokrata Jimmy Carter elnöksége alatt Katarban szolgált diplomataként.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft