Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Tizennyolc év börtön Fortuyn gyilkosának

2003.04.15. 12:01
Bár az ügyészség életfogytiglani börtönt javasolt, a bíróság végül 18 év börtönre ítélte Pim Fortuyn gyilkosát. A pszichiátriai jellemzése szerint "nagy intelligenciájú perfekcionalista" Van der Graaf a muzulmán bevádnorlók és egyéb "sérülékeny" csoportok védelmében ölte meg a bevándorlás-ellenes politikust.
Tizennyolc éves börtönbüntetésre ítélte egy amszterdami bíróság Pim Fortuyn gyilkosát - jelentette a BBC. Volker van der Vart saját bevallása szerint előre kitervelten lőtte főbe a holland populista politikust egy rádióstúdió mellett 2002 májusában.

Az ügyészség szerint Van der Graff "hidegvérű, számító" tette miatt életfogytiglani büntetést érdemelt volna - írja a BBC. A gyilkos ügyvédje szerint azonban ezt a holland törvények bűnüket meg nem bánó sorozatgyilkosoknak tartja fent.

A kisebbség védelmében ölt

Fortuyn meggyilkolása nagy felzúdulást keltett Hollandiában, az első politikai gyilkosság volt az országban a II. világháború óta. Van der Graaf bevallása szerint a "muzulmán bevándorlók és a társadalom egyéb sérülékeny rétegeinek védelmében" ölt - jelentette a BBC. A nyíltan homoszexuális szociológiaprofesszor bevándorlási limitet határozott volna meg, és a muszlimok kulturális integrációját sürgette.

Kételyei vannak

Van der Graaf egyébként még mindig "birkózik" a kérdéssel, helyes volt-e tette - derült ki vallomásából. "Minden nap lepereg a szemem előtt. Látom ahogy meghúzom a ravaszt és ahogy Fortuyn összeesik" - mondta.

Intoleráns maximalista

Az ítélethirdetés előtt ismertették a merénylő pszichiátriai jellemzését is. Eszerint tette elkövetésekor Van der Graaf beszámítható állapotban volt. A kisebbségek védelmére hivatkozó gyilkos a jellemzés szerint "nagy intelligenciájú maximalista, érzelmi kommunikációra képtelen és intoleráns a vele ütköző véleményt vallókkal szemben".

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.