Natália
1 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Szélsőséges állatvédő gyilkolta meg a holland pártvezért

2002.05.08. 10:51
Bíróság elé állítják szerdán a Pim Fortuyn elleni merénylet elkövetésével vádolt állatjogi aktivistát. A holland férfi Fortuyn szörmeipart támogató kijelentései miatt támadhatott a szélsőjobboldali politikusra. Továbbra is Fortuyn neve szerepel majd pártja listájának élén a választásokon, ahol a szervezet akár húsz százaléknál több szavazatot szerezhet.
Bíróság elé állítják szerdán azt a férfit, akit Pim Fortuyn holland szélsőjobboldali politikus meggyilkolásával vádolnak. A harminckét éves férfit nem sokkal azután tartóztatták le, hogy Fortuyn halálos lövések érték egy rádióállomás előtt hétfőn. Nyomozók a BBC-nek nyilatkozva elmondták, hogy a házkutatások során a Fortuyn halálát okozó golyókkal azonos kaliberű lőszert találtak a gyanúsított lakásán.

Szélsőséges állatjogi aktivista a gyilkos

A gyilkosságot elkövető férfi szélsőséges állatjogi aktivista, akit feltehetően a jobboldali politikus szörmeipart támogató kijelentései háboríthattak fel. A házkutatás során számos környezetvédelemmel foglalkozó művet is lefoglaltak. Kedd este több ezres tömeg tiltakozott a gyilkosság ellen Rotterdamban. A BBC helyszíni tudósítója szerint a tüntetők nem Fortuyn politikáját támogatandó tüntettek, hanem a szélsőséges politikai gyilkosság miatti felháborodásukat fejezték ki.

Fortuyn marad a listavezető

A dél-holland nagyváros Fortuyn legnagyobb politikai sikerének helyszíne, ahol pártja a márciusi helyhatósági választásokon a szavazatok több mint harminc százalékát megszerezve a legnagyobb frakciót alapíthatta meg a városi önkormányzatban. A Fortuyn listája néven induló politikai mozgalom a májusi parlamenti választásokon a szavazatok 15-20 százalékára számíthat a közvélemény-kutatások eredményei szerint, azonban vezetőjük halála akár további szimpátia-szavazatokat is eredményezhet.

Egyelőre nem tudni, hogy Fortuyn mozgalma megtartja-e a meggyilkolt politikus nevét, új vezető személyéről csak a választások után döntenek. A választásokon, amit a kormány döntése értelmében az eredetileg tervezett, május 15-i időpontban tartanak, a szervezet 52 nevet tartalmazó listájának élén továbbra is Fortuyn neve szerepel majd.