Árpád
-2 °C
4 °C

Választások a politikai gyilkosság után

2002.05.15. 11:40
Megkezdődtek a holland parlamenti választások, kilenc nappal az országot megrázó politikai gyilkosság után. A választások nagy nyertese a meggyilkolt szélsőséges politikus, Pim Fortuyn pártja lehet, mely akár kormányra is kerülhet. A közvélemény-kutatók biztosak a jelenlegi koalíció bukásában.
Megkezdődtek Hollandiában az általános parlamenti választások. A szavazást erősen befolyásolhatja, hogy kilenc nappal a választás előtt politikai gyilkosság áldozata lett a szélsőségesen bevándorló-ellenes Pim Fortuyn, akinek három hónapja alakult mozgalma akár a negyedik legerősebb párt lehet a parlamentben a választások után.

Kormányra kerülhet a meggyilkolt pártvezér mozgalma

A Fortuyn halála előtti napokban közölt közvélemény-kutatások már 20-25 százalék közötti eredményt jósoltak a vezető után Pim Fortuyn Listájának (LPF) nevezett szervezet számára, ám a társadalomtudósok szerint a szimpátia- és a tiltakozó szavazatokkal akár ennél is jobb eredményre számíthat a bevándorlás-ellenes mozgalom. A választások előtti utolsó közvélemény-kutatási eredmények szerint az LPF akár kormányzati szerepre is számíthat a várható győztes kereszténydemokrata CDA-val koalícióban.

A jelenlegi átmeneti kormányt alkotó - a holland kormány április 16-án lemondott a holland Háborús Dokumentációs Intézet srebrenicai vérengzést feltáró jelentése után, mely a holland békefenntartók és a kormány felelősségét is megállapította - liberális-munkáspárti koalíció minden valószínűség szerint vereséget szenved majd a választásokon. A kutatók Wim Kok kormányfő Munkáspártját a második, a koalíciós partner liberálisokat a harmadik helyre várják.

A jobboldal számít a szavazók érzelmeire

Az új kormány összetétele azonban megjósolhatatlan - Hollandiában az arányos képviselet elvén alapuló választási rendszer miatt szinte kizárólag csak koalíciós kormányok alakulhatnak. A győzelemre esélyes CDA vezetője, Jan Peter Balkende nem zárta ki a koalíciókötés lehetőségét egyik párttal sem. Remélem, hogy magas lesz a részvételi arány, és az emberek figyelembe veszik az elmúlt napok érzelmeit is a szavazáskor - nyilatkozta Balkende a BBC-nek.

Kok racionális választást szeretne

A legrosszabb végeredmény az lenne, ha semmi sem változna az országban, az LPF részvétele nélkül pedig nincs igazi változás - idézi a BBC Mat Herbent, Fortuyn pártjának szóvivőjét. Wim Kok kormányfő arra kérte a választókat, hogy a "szívük helyett az eszükre hallgatva" adják le voksukat. Túlfűtött érzelmek jellemzik a választásokat, ami érthető is az elmúlt napok drámai eseményeinek tükrében, a választás azonban a társadalmunk jövőjéről szól - nyilatkozta Kok a BBC-nek.

Négypárti parlament

A holland törvényhozási választásokon az elmúlt években magas - mintegy 73-80 százalékos - volt a részvételi arány, és ez idén sem várható másképp. A választások előtti utolsó közvélemény-kutatási adatok azt jelzik, hogy a 15 részt vevő párt közül négynek van jelentős esélye a majdani kormánykoalíció részévé válni.

A jelenleg ellenzéki Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) vezet a közvélemény-kutatási adatok szerint; 35 parlamenti helyet jósolnak neki. A jelenlegi kormánykoalícióhoz tartozó Munkapárt és a Liberális Párt (VVD), valamint a nagy befutónak várt új párt, a Pim Fortuyn Listája (PFL) 24-26 mandátummal számolhat. A jelenlegi koalíció harmadik tagja, a Demokraták 66 (D66) vélhetően veszít amúgy sem széles támogatottságából.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?