Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Választások a politikai gyilkosság után

2002.05.15. 11:40
Megkezdődtek a holland parlamenti választások, kilenc nappal az országot megrázó politikai gyilkosság után. A választások nagy nyertese a meggyilkolt szélsőséges politikus, Pim Fortuyn pártja lehet, mely akár kormányra is kerülhet. A közvélemény-kutatók biztosak a jelenlegi koalíció bukásában.
Megkezdődtek Hollandiában az általános parlamenti választások. A szavazást erősen befolyásolhatja, hogy kilenc nappal a választás előtt politikai gyilkosság áldozata lett a szélsőségesen bevándorló-ellenes Pim Fortuyn, akinek három hónapja alakult mozgalma akár a negyedik legerősebb párt lehet a parlamentben a választások után.

Kormányra kerülhet a meggyilkolt pártvezér mozgalma

A Fortuyn halála előtti napokban közölt közvélemény-kutatások már 20-25 százalék közötti eredményt jósoltak a vezető után Pim Fortuyn Listájának (LPF) nevezett szervezet számára, ám a társadalomtudósok szerint a szimpátia- és a tiltakozó szavazatokkal akár ennél is jobb eredményre számíthat a bevándorlás-ellenes mozgalom. A választások előtti utolsó közvélemény-kutatási eredmények szerint az LPF akár kormányzati szerepre is számíthat a várható győztes kereszténydemokrata CDA-val koalícióban.

A jelenlegi átmeneti kormányt alkotó - a holland kormány április 16-án lemondott a holland Háborús Dokumentációs Intézet srebrenicai vérengzést feltáró jelentése után, mely a holland békefenntartók és a kormány felelősségét is megállapította - liberális-munkáspárti koalíció minden valószínűség szerint vereséget szenved majd a választásokon. A kutatók Wim Kok kormányfő Munkáspártját a második, a koalíciós partner liberálisokat a harmadik helyre várják.

A jobboldal számít a szavazók érzelmeire

Az új kormány összetétele azonban megjósolhatatlan - Hollandiában az arányos képviselet elvén alapuló választási rendszer miatt szinte kizárólag csak koalíciós kormányok alakulhatnak. A győzelemre esélyes CDA vezetője, Jan Peter Balkende nem zárta ki a koalíciókötés lehetőségét egyik párttal sem. Remélem, hogy magas lesz a részvételi arány, és az emberek figyelembe veszik az elmúlt napok érzelmeit is a szavazáskor - nyilatkozta Balkende a BBC-nek.

Kok racionális választást szeretne

A legrosszabb végeredmény az lenne, ha semmi sem változna az országban, az LPF részvétele nélkül pedig nincs igazi változás - idézi a BBC Mat Herbent, Fortuyn pártjának szóvivőjét. Wim Kok kormányfő arra kérte a választókat, hogy a "szívük helyett az eszükre hallgatva" adják le voksukat. Túlfűtött érzelmek jellemzik a választásokat, ami érthető is az elmúlt napok drámai eseményeinek tükrében, a választás azonban a társadalmunk jövőjéről szól - nyilatkozta Kok a BBC-nek.

Négypárti parlament

A holland törvényhozási választásokon az elmúlt években magas - mintegy 73-80 százalékos - volt a részvételi arány, és ez idén sem várható másképp. A választások előtti utolsó közvélemény-kutatási adatok azt jelzik, hogy a 15 részt vevő párt közül négynek van jelentős esélye a majdani kormánykoalíció részévé válni.

A jelenleg ellenzéki Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) vezet a közvélemény-kutatási adatok szerint; 35 parlamenti helyet jósolnak neki. A jelenlegi kormánykoalícióhoz tartozó Munkapárt és a Liberális Párt (VVD), valamint a nagy befutónak várt új párt, a Pim Fortuyn Listája (PFL) 24-26 mandátummal számolhat. A jelenlegi koalíció harmadik tagja, a Demokraták 66 (D66) vélhetően veszít amúgy sem széles támogatottságából.