Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Szex és vallásgyalázás Guantanamón

2005.05.10. 16:54
Melltartóra vetkőzött kihallgatónő alázta meg a mélyen vallásos gyanúsítottakat Guantanamón. A hadsereg kihallgatói a vécén húzták le a muzulmánok szent könyvét, a Koránt, hogy ezzel bírják szóra a fogva tartottakat. A botrány a hadsereg felső vezetését is elérheti.

Vécén húzták le a Koránt és szexuálisan zaklatták a fogva tartottakat a tálib mozgalomhoz és az al-Kaidához kötődő gyanúsítottakat őrző guantanamói katonai bázison, írja a Newsweek. A vádakat a fegyintézetben történteket vizsgáló nyomozók erősítették meg az amerikai hetilapnak.

A szexuális zaklatás részleteiről korábban a Washington Post is beszámolt néhány, az FBI központjából kiszivárgott email alapján. A Newsweeknek nyilatkozó nyomozók szerint az egyik nőnemű kihallgatótiszt egy kihallgatás során levette topját, majd melltartóra vetkőzve beleült a terrorista cselekmények előkészítésével, illetve elkövetésével vádolt, mélyen vallásos muzulmán gyanúsított ölébe.

Póráz és menstruáció

A nyomozók megerősítették azt a történetet is, hogy egy másik, szintén nő kihallgató vörös tintába mártott kezét dörzsölte egy gyanúsított arcához, mondván a piros folyadék menstruációs vér. Az iszlám vallásban a vér tisztátlannak számít, aki érinti, "beszennyeződik".

Az abu-grébi börtönhöz hasonlóan Guantanamón is előkerült a póráz is, értesült a Newsweek. A lap forrásai szerint több foglyot is nyakörvvel, pórázon vezettek körbe a börtönudvaron.

Kínos kérdések

A Newsweek értesülései szerint a feltárt tények nehéz helyzetbe hozhatják a guantanamói fegyintézet egykori parancsnokát, Geoffrey Miller dandártábornokot. Az Egyesült Államok hadseregének déli parancsnoksága két hónappal ezelőtt már eljárást indított egy másik illetékes parancsnok, Randal Schmidt altábornagy ellen.

A Newsweek a nyomozóktól úgy értesült, hogy a guantanamói bázison dolgozó FBI-ügynökök többször is hangos vitába keveredtek a katonákkal a foglyokkal való bánásmód miatt. A hadsereg képviselői azzal utasították el az FBI panaszait, hogy az ő eljárásukat a védelmi miniszter, Donald Rumsfeld szabályozza.

Kétezren tüntettek

A Newsweek a déli parancsnokság vizsgálati anyagait ismerő forrása szerint egyébként Miller dandártábornok nem adott utasítást a zaklatásokra. Kérdéses azonban, hogy tudott-e a történtekről, és ha igen, tett-e lépéseket ezek megakadályozására. A hadsereg nem kívánta kommentálni a hetilap értesüléseit.

A muzulmánok szent könyvének a vécén való lehúzása egyébként máris nagy visszhangot váltott ki Afganisztánban. Dzsalalábádban kedden kétezer diák tüntetett "Halál Amerikára, halál Bushra" jelszavakkal.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.