Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

Az RSF vizsgálatot sürget a Gongadze-ügyben

2001.03.22. 16:26
A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet levelében arra kérte Leonyid Kucsma ukrán elnököt, hogy Jurij Kravcsenko belügyminiszter várt menesztése után folytassanak mélyreható vizsgálatot a belügyminisztériumban Georgij Gongadze újságíró megfigyelése, eltűnése és meggyilkolása ügyében.
Az RSF-nek az MTI kijevi tudósítójához eljutatott közleménye szerint Robert Ménard, a szervezet főtitkára kérte az ukrán államfőt, hogy a tarascsai erdőben talált holttesten nemzetközi szakértők részvételével végezzenek el újabb boncolást, továbbá az összes vizsgálatot, amely lehetővé teszi a halál körülményeinek megállapítását. Az RSF felajánlotta, hogy törvényszéki orvos szakértőt küld Ukrajnába, aki részt venne a vizsgálatokban.

Az RSF mulasztásokra hívja fel a figyelmet

A szervezet emlékeztetett, hogy az újságírót hetekkel eltűnése előtt rendőri szervek zaklatták, amiről Gongadze maga tájékoztatta levélben Mihajlo Potebenyko főügyészt, s ebben az ügyben sem történt eddig komoly vizsgálat.

Semmi kétség nincs afelől, hogy az újságíró holttestének megtalálása utáni hetekben mindent megtettek annak érdekében, hogy a maradványokat ne lehessen azonosítani. Ezt az is alátámasztja, hogy a németországi DNS-vizsgálatot feltehetően nem az újságíró maradványaiból származó bőrdarabkán végezték el - áll a közleményben.

Az RSF követeli a gyilkosság tényleges körülményeinek tisztázását és a felelősök kilétének megállapítását.

Háttér

Georgij Gongadze ellenzéki internetes újságíró tavaly szeptember 16-án tűnt el útban kijevi otthona felé. Novemberben a Kijev melletti tarascsai erdőben találtak egy fej nélküli, maró savakkal leöntött holttestet, amelyben kollégái felismerni vélték az eltűnt újságírót.

A főügyészség - hosszas halogatás után - februárban jelentette be hivatalosan, hogy a tarascsai holttest Gongadze földi maradványa, de a halál körülményeire máig nem derült fény. Az ellenzék az újságíró "eltávolításában" gyanúba keveredett magas rangú állami vezetők, közöttük az államfő és a belügyminiszter távozását követeli. Ez utóbbi menesztéséről szombaton jelentek meg "jól értesült forrásra" hivatkozó sajtóhírek, Leonyid Kucsma azonban szerdán cáfolta, hogy felmentette volna Jurij Kravcsenkót.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.