Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Mégsem Gongadze holttestét találták meg?

2001.03.21. 15:56
Németországi szakértői vizsgálatok alapján arra lehet következtetni, hogy a Kijev melletti tarascsai erdőben tavaly novemberben talált holttest nem Georgij Gongadzéé - közölte kedden Szerhij Holovatij, az újságíró eltűnésének ügyében nyomozó parlamenti vizsgálóbizottság titkára. Kucsma elnök a szárnyra kapott hírek ellenére mégsem menesztette Jurij Kravcsenko belügyminisztert.
Mivel a nemzetközi közvélemény kétségesnek tartja a hivatalos ukrán orvos szakértői jelentések szavahihetőségét, a szövettani és genetikai vizsgálatokat a Genedia müncheni molekuláris-biológiai intézet szakemberei is elvégezték. A kutatók megvizsgálták az újságíró édesanyjának, Leszja Gongadzénak a vérmintáját, az áldozat egészségügyi kártyáján talált száraz vérfoltot és azt a szövetmintát is, melyet az Ukrajinszka Pravda (ennek az internetes újságnak a vezetője volt Gongadze) adott át korábban a bizottságnak, és amely állítólag az erdőben talált holttestből származik.

Német vizsgálatok szerint a test nem Gongadzéé

A vizsgálat alapján a német szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy Gongadze anyjának vére és a kártyán talált száraz vérfolt azonos DNS-t tartalmaznak, azonban a száraz vérfoltból és az emberi maradványokból vett minta nem azonos embertől származik. Tehát a férfi, akinek maradványait a tarascsai erdőben megtalálták, nem lehet Leszja Gongadze gyermeke.

Szakértők szerint egy kiterjedt törvényszéki orvos szakértői vizsgálat választ adhat a kérdésre: Gongadzéé-e a kijevi intézetben található holttest és ez azonos-e a tarascsai erdőben talált testtel.

Mégsem menesztik az ukrán belügyminisztert

A rejtélyes Gongadze-ügyben gyanúba keveredett köztisztviselők eltávolítását követelő kijevi tömegek nyomása ellenére Leonyid Kucsma ukrán elnök szerdán kijelentette, hogy nem menesztette Jurij Kravcsenko belügyminisztert.

Az államfő egy szerdai sajtótájékoztatón arra a kérdésére, aláírt-e rendeletet a belügyminiszter menesztéséről, röviden annyit válaszolt: "Nem". Az Interfax-Ukraina jelentése szerint arra a kérdésre, hogy szándékában áll-e ezt megtenni, Leonyid Kucsma azt felelte: "Figyeljék a sajtót!". Az elnök cáfolta azt is, hogy le kívánná váltani Volodimir Litvint, az elnöki hivatal vezetőjét, valamint Mihajlo Potebenyko főügyészt.

Háttér
Georgij Gongadze internetes újságíró tavaly szeptember 16-án tûnt el útban kijevi otthona felé. November elején a tarascsai erdőben találtak egy fej nélküli, maró savakkal leöntött holttestet, amelyben kollégái felismerni vélték az újságírót, és a járási törvényszéki orvos szakértő kiadta a halotti bizonyítványt. Ezután a holttestet - a hozzátartozók tudta nélkül - a kijevi orvos szakértői intézetbe szállították. Az ukrán főügyészség orosz szakértők közremûködésével elvégeztetett egy DNS-vizsgálatot, mely megállapította, hogy a maradványok és Gongadze anyja közötti genetikai azonosság valószínûsége 99,6 százalékos. A főügyészség - hosszas halogatás után - február 26-án ismerte be, hogy a tarascsai holttest az eltûnt újságíróé, és megindította a gyilkossági ügyben az eljárást.

Hónapok óta követelik

Az ukrán ellenzék hónapok óta követeli a tavaly meggyilkolt ellenzéki újságíró "eltávolításában" gyanúba keveredett magas rangú állami vezetők, közöttük Leonyid Kucsma elnök és a belügyminiszter távozását. Az államfő február 10-én menesztette Leonyid Derkacsot, az ukrán biztonsági szolgálat elnökét, valamint a kormányőrség parancsnokát. Megfigyelők szerint a felmentéseknek korántsem az ellenzék követeléseinek teljesítése, hanem a biztonsági hézagok miatti elégedetlenség volt az oka. Mikola Melnicsenko, a kormányőrség volt őrnagya - állítása szerint - hosszú időn át hangfelvételeket készített az elnöki iroda díványa alá rejtett digitális diktafonnal. A felvételek eredetiségét a bécsi székhelyû Nemzetközi Sajtó Intézet (IPI) által megbízott szakértők sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudták.

A rögtönzött sajtóértekezletet azért tartotta az elnök, mert szombaton több hírügynökség ,,jól értesült forrásokra" hivatkozva jelentette, hogy az államfő menesztette a belügyminisztert. Roman Besszmertnij, az államfő legfelsőbb tanácsi képviselője előző nap úgy tájékoztatott, hogy az elnök a felmentési rendeletet már aláírta, és rövidesen közzéteszik.  • Vennék
  • Hírek