Judit
-2 °C
8 °C

Ítélet az orosz atom-tengeralattjáró elsüllyedésének ügyében

MTI
2004.05.18. 13:07
A K-159 orosz atom-tengeralattjáró tavaly augusztusi elsüllyedése miatt gondatlanságért négy év felfüggesztettre elítélték kedden az északi haditengerészeti flotta akkori parancsnokát, Gennagyij Szucskovot. A baleset következtében a tízfős személyzet kilenc tagja meghalt.

A kiöregedett K-159-et éppen hulladékudvarba vontatták a Barents-tengeren, amikor hatalmas vihar kerekedett, elszakadtak a vontatókötelek, és a tengeralattjáró elsüllyedt.

Vlagyimir Kurojedov tengernagy, az orosz hadiflotta parancsnoka már korábban is azt állította, hogy az északi flotta parancsnokai megsértették a biztonsági előírásokat azzal, hogy a heves viharról szóló időjárás-előrejelzés ellenére engedélyezték a vontatást, ráadásul gyorsabban a kelleténél, és a segítség sem időben érkezett.

Sok orosz hírmagyarázó azonban éppen Kurojedovot okolja mindkét balesetért, azt állítva, hogy nem tette meg a szükséges lépéseket a haditengerészet egyre romló helyzetének stabilizálására. Néhányan arra számítottak, hogy Putyin elnök Kurojedov tengernagyot is felfüggeszti, de ez nem történt meg.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.