Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

A szenátus is igent mondott az Irak elleni háborúra

2002.10.11. 08:06
Az amerikai szenátus - a képviselőház hasonló döntését követően - is megadta a felhatalmazást péntekre virradóra George Bush amerikai elnök kormányzatának ahhoz, hogy ha szükséges, katonai erőt alkalmazzon Irak ellen.
"Az iraki kormány többé nem viselkedhet törvényen kívüliként" - jelentette ki George W. Bush, miután az Egyesült Államok kongresszusának mindkét háza megadta az Irak elleni támadásra a felhatalmazást. Husszein kormányának így nem maradt más választása, mint az azonnali leszerelés - vélik elemzők.

A tétlenség nem megoldás

"A törvényhozás világosan a nemzetközi közösség és a Biztonsági Tanács tudtára adta: Husszein és törvényen kívüli rezsime komoly fenyegetést jelent a térség, a világ és az Egyesült Államok számára. A tétlenség nem megoldás, a leszerelés kötelesség" - idézi az AP Bush a szavazások után kiadott állásfoglalását.

A háború megindítására is felhatalmazást adó indítványt hetvenhét szenátor támogatta, míg 23-an ellene szavaztak. A Reuters anyagában kiemelte, hogy Bush nagy diadalt aratott, mert a demokraták irányítása alatt álló szenátus bár hosszú vitában, mégis könnyen elfogadta az amerikai elnöknek adandó felhatalmazást.

A béke Husszein felkészülésének esélyeit növeli

A szenátusi szavazást megelőzően a képviselőház 296-133 arányban fogadta el az Irak elleni katonai erő alkalmazására szóló kezdeményezést. A demokratákat megosztotta a vita az elnöki felhatalmazásról, a tervezetre 81-en mondtak igent, míg 126-an ellenezték.

A kongresszusi határozat értelmében az amerikai kormányzatnak a végsőkig együtt kell működnie az ENSZ-szel, ellenben ha a diplomáciai lehetőségek kimerültek, az elnök akár a világszervezet hozzájárulása nélkül is cselekedhet. Az elnöknek 60 naponként jelentést kell tennie a kongresszusnak a katonai erő alkalmazásának fejleményeiről. "Ha újabb esélyt adnánk a békének, azzal csak Husszeinnek adnánk újabb esélyt a felkészülésre" - indokolta a döntést John McCain, a republikánus párt egyik leginkább háborúpárti szenátora.

Rontaná a terrorizmus elleni harc hitelét

Richard Gephardt, a képviselőház demokrata kisebbségének a vezetője, a Fehér Ház és a képviselőház kompromisszumos határozattervezetének egyik formálója úgy vélte, hogy a határozat a lehető legjobb lehetőséget adja a diplomácia számára a konfliktus megoldására. Nancy Pelosi, a demokraták második számú vezetője a képviselőházban úgy vélte, hogy egy esetleges háború Irakkal aláásná a terrorizmus elleni harc érdekében George Bush elnök által létrehozott nemzetközi koalíciót.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.