Erzsébet
1 °C
4 °C

Újabb amerikai légicsapás iraki célpontok ellen

2002.10.03. 19:13
Önvédelemből mértek kétszer is légi csapást a Bagdadtól délre fekvő tallili katonai létesítményre amerikai és brit harci gépek, mert - az amerikai erők közleménye szerint - az iraki légvédelem megpróbálták őket lelőni. A csapások célpontja egy légvédelmi radarokat és légvédelmi rakétaállásokat irányító távközlési központ volt.
Amerikai és brit harci gépek csütörtökön csapást mértek egy dél-iraki légvédelmi központra. A térségbeli amerikai erők tampai parancsnokságának közleménye szerint a repüléstilalmi övezetben járőröző harci gépek önvédelemből mértek kétszer is csapást a Bagdadtól délre lévő tallili katonai létesítményre, mivel az iraki légvédelem megpróbálta lelőni őket. A floridai parancsnokság szerint légvédelmi ágyúkkal és rakétákkal nyitottak tüzet a déli tilalmi övezetben járőröző gépekre.

Radar volt a célpont

Előkészület
A támadás polgári célpont ellen irányult, öten életüket vesztették - jelentette be az iraki hadsereg egyik szóvivője Bagdadban. Az iraki állítűásokkal szemben a Pentagon szóvivője szerint a csütörtöki légi csapások célpontja légvédelmi radarokat és légvédelmi rakétaállásokat irányító távközlési központ volt. Amerikai és brit gépek legutóbb kedden támadtak iraki katonai célpontot, Al Kut helységnél egy mozgó radarállomást.

A harci gépek a bombák mellett propagandaanyagokat is szortak az iraki légvédelemre. "A kollégáitokat ért légicsapások a légierőnket ért aggresszió következményei" - állta az iraki légvédelmi állásokra szórt arabnyelvű röplapokon. "Nem toleráljuk repülőink radarkövetését, vagy az ellenük indított légelhárító tüzet. A következő csapás áldozata te lehetsz" - idézi a szórólap szövegét a BBC. A röolapból, mely egy légvédelmi állást bombázó repülőt ábrázol, 120 ezer példányt szórtak Irakra.

A háború előkészítését szolgálják a légi csapások?

Donald Rumsfeld védelmi miniszter múlt heti bejelentése szerint az észak- és dél-iraki légteret ellenőrző szövetségesek az utóbbi időben nem feltétlenül ott vágnak vissza, ahol támadás érte őket, s egyre gyakrabban mérnek csapást parancsnoki és vezénylő központokra. Amerikai sajtóvélemények szerint az utóbbi időben - főleg Dél-Irakban - sűrűsödő légi csapások már a háború előkészítését szolgálják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?