Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Újabb amerikai légicsapás iraki célpontok ellen

2002.10.03. 19:13
Önvédelemből mértek kétszer is légi csapást a Bagdadtól délre fekvő tallili katonai létesítményre amerikai és brit harci gépek, mert - az amerikai erők közleménye szerint - az iraki légvédelem megpróbálták őket lelőni. A csapások célpontja egy légvédelmi radarokat és légvédelmi rakétaállásokat irányító távközlési központ volt.
Amerikai és brit harci gépek csütörtökön csapást mértek egy dél-iraki légvédelmi központra. A térségbeli amerikai erők tampai parancsnokságának közleménye szerint a repüléstilalmi övezetben járőröző harci gépek önvédelemből mértek kétszer is csapást a Bagdadtól délre lévő tallili katonai létesítményre, mivel az iraki légvédelem megpróbálta lelőni őket. A floridai parancsnokság szerint légvédelmi ágyúkkal és rakétákkal nyitottak tüzet a déli tilalmi övezetben járőröző gépekre.

Radar volt a célpont

Előkészület
A támadás polgári célpont ellen irányult, öten életüket vesztették - jelentette be az iraki hadsereg egyik szóvivője Bagdadban. Az iraki állítűásokkal szemben a Pentagon szóvivője szerint a csütörtöki légi csapások célpontja légvédelmi radarokat és légvédelmi rakétaállásokat irányító távközlési központ volt. Amerikai és brit gépek legutóbb kedden támadtak iraki katonai célpontot, Al Kut helységnél egy mozgó radarállomást.

A harci gépek a bombák mellett propagandaanyagokat is szortak az iraki légvédelemre. "A kollégáitokat ért légicsapások a légierőnket ért aggresszió következményei" - állta az iraki légvédelmi állásokra szórt arabnyelvű röplapokon. "Nem toleráljuk repülőink radarkövetését, vagy az ellenük indított légelhárító tüzet. A következő csapás áldozata te lehetsz" - idézi a szórólap szövegét a BBC. A röolapból, mely egy légvédelmi állást bombázó repülőt ábrázol, 120 ezer példányt szórtak Irakra.

A háború előkészítését szolgálják a légi csapások?

Donald Rumsfeld védelmi miniszter múlt heti bejelentése szerint az észak- és dél-iraki légteret ellenőrző szövetségesek az utóbbi időben nem feltétlenül ott vágnak vissza, ahol támadás érte őket, s egyre gyakrabban mérnek csapást parancsnoki és vezénylő központokra. Amerikai sajtóvélemények szerint az utóbbi időben - főleg Dél-Irakban - sűrűsödő légi csapások már a háború előkészítését szolgálják.