Piroska
3 °C
3 °C

Iraknak még nincs atomfegyvere

2002.10.05. 17:55
Az amerikai hírszerzések értesüléseit összefoglaló, pénteken közzétett jelentés szerint Irak biológiai és vegyi fegyverekkel igen, nukleáris fegyverekkel - egyelőre - nem rendelkezik.
A legnagyobb nehézséget az okozza Bagdadnak, hogy nem tud az atomfegyver gyártásához szükséges megfelelő mennyiségű dúsított uránra vagy plutóniumra szert tenni, de ha titokban sikerülne külföldről beszereznie, akkor egy éven belül atomfegyver birtokába juthat.

Amerikai hírszerzők értesülései szerint Szaddam Husszein rezsimje titokban olyan különleges minőségű alumínium csöveket próbált vásárolni külföldön, amelyek urándúsításra szolgáló centrifugákban is használhatók.

A kórcsapás fenyegetése

csatafestmény
Sivatagi Vihar, festményen
Jelenleg a biológiai fegyverek jelentik a legnagyobb fenyegetést: Irak az elmúlt évtizedben jelentősen bővítette előállításuk gyártási kapacitását, egyebek között nehezen felfedezhető mozgó üzemek létesítésével.

A biológiai fegyverek bombákkal, rakétákkal, légi permetezéssel és titkos műveletek révén juttathatók célba, az utóbbi módszerrel akár az Egyesült Államok területén is. Iraknak rendelkezik olyan rakétákkal is, amelyek hatótávolsága meghaladja a számára engedélyezett 150 kilométert - az Egyesült Államok vagy Európa területét azonban nem érhetik el.

A jelentés lényegében ugyanazokat a megállapításokat tartalmazza, amelyeket a kormány a hét elején a kongresszus tagjai elé tárt, nyelvezetében azonban kevesebbet használja a feltételes módot. George Tenet, a CIA igazgatója pénteken zárt ajtók mögött tájékoztatta az iraki fegyverkezési programról a szenátus hírszerzési bizottságát.

A fő fegyverzetellenőr is új ENSZ határozatot akar

Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője egyetért az Egyesült Államoknak az álláspontjával, hogy csoportja várja meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának új határozatát, amely újra meghatározza felhatalmazásukat.

"Meglehetősen esetlen fordulat lenne számunkra, ha elutaznánk Irakba, megkezdenénk a munkát, majd egy új határozat módosítaná annak feltételeit" - jelentette ki a fegyverzetellenőrök vezetője, miután péntek este Washingtonban találkozott Colin Powell amerikai külügyminiszterrel.

Powell elégedetten nyugtázta Blix szavait. A találkozót követően rögtönzött sajtóértekezleten kijelentette: ha az ellenőrök visszatérnek Irakba, semmi sem korlátozhatja tevékenységüket.

dokumentumfotó
Sivatagi Vihar, dokumentumfotón

Egy határozat, két határozat

Az Egyesült Államok közben folytatja diplomáciai erőfeszítéseit, hogy meggyőzze a Biztonsági Tanács tagjait az új határozat szükségességéről.

ENSZ-források szerint Washington hajlik azon francia javaslat elfogadására, amely szerint a BT két határozatot hozna Irakról. Az elsőben szigorú feltételeket és határidőket szabva felszólítanák Bagdadot tömegpusztító fegyvereinek megsemmisítésére - ennek megtagadása vagy kijátszása esetén a második határozat szólna a következményekről, vagyis a katonai erő alkalmazásáról.

Powell a washingtoni találkozó után kérdésekre válaszolva megismételte, hogy kormánya továbbra is azt a megoldást részesíti előnyben, hogy egy határozatban rendelkezzenek tömegpusztító fegyverek megsemmisítéséről, illetve az annak elmaradása esetén várható retorziókról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!