Szilárda
-4 °C
2 °C

Irak tárt karokkal várja az amerikaiakat

2002.10.10. 13:59
Irak tárt karokkal várja a fegyverellenőröket és még az amerikai kormányzat tisztviselőit is meghívják a feltételezett vegyifegyver-gyárakba - közölte Irak fegyverprogramokért felelős minisztere. Véleménye szerint az amerikaiak csak okot keresnek a háborúra, de ha "újabb hülyeséget csinálnak", akkor alaposan elpáholják őket.
"Ha Amerika megint hülyeséget csinál, mi majd jól móresre tanítjuk őket" - jelentette ki bagdadi sajtóértekezletén Abdul Tavab Huvajsz, Irak fegyverkezési programokért felelős minisztere. "Békés nép vagyunk, de jövőnk, hagyatékunk és létünk érdekében keményen fogunk harcolni" - mondta a miniszter a BBC-nek.

Nem is gyártanak vegyifegyvert

Irak valóban újjáépített pár, a "gonosz agresszor által lerombolt" katonai létesítményt - ismerte el a miniszter. Azonban ezeken a helyeken nem zajlanak titkos fegyverprogramok. "Én, aki felelős vagyok az iraki fegyverkezési programért, megerősíthetem, hogy nincsenek a birtokunkban tömegpusztító fegyverek, és nem is áll szándékunkban ilyeneket gyártani" - idézi a minisztert a BBC.

Okot keresnek a háborúra

Huvajsz szerint az amerikaiaknak azonnali hatállyal engedélyezniük kéne az ENSZ fegyverzetellenőreinek visszatérését, egyben meghívta az amerikai kormányzat tagjait a feltételezett furati és Nasser al-Azim-i vegyifegyver-gyárak meglátogatására.

Az iraki hozzájárulás ellenére az Egyesült Államok csak abban az esetben egyezne bele a fegyverzetellenőrök visszatérésébe, amennyiben az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban szankcionálná Irakot a kötelezettségvállalás elmulasztása esetén. Az irakiak szerint Amerika nem is érdekelt a leszerelésben, valójában csak okot keres a háborúra.

Valószínűbbek a terrortámadások

Az Egyesült Államok kongresszusa a héten tárgyal az iraki háborúról. Bush olyan határozatot kíván kiharcolni, mely az ENSZ beleegyezésének hiányában is felhatalmazza a háború megindítására. Nehezítheti a háborúpártiak érvelését, hogy a CIA szerdán bemutatott jelentése szerint a háború növelné az Egyesült Államok elleni terrortámadások valószínűségét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!