Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Öngyilkos amerikai katonák Irakban

2003.10.13. 15:57
Riasztóan magas az öngyilkosságok száma az Irakban állomásozó amerikai hadtestek katonái közt. A hadsereg felkért egy orvoscsoportot, hogy vizsgálja ki, vajon a háborús stressz és a hosszú bevetési idő mennyiben járul hozzá ezekhez a halálesetekhez.
Az elmúlt hét hónapban legalább tizenegy katona és három haditengerész lett öngyilkos Irakban, közölték a hadsereg. Ez évi átlagot tekintve 17 eset százerezer katonára vetítve, azaz jóval magasabb mint az eddigi statisztikák szerinti átlagos 10-13 eset. Ráadásul a haditengerészet még egy esetet nem vizsgált ki, és a hadsereg is adós további tizenkét halálok megállapításával. "Mindenképp foglalkoznunk kell a hadseregben történt öngyilkosságokkal, hogy kiderüljön: történik-e valami különös Irakban, ami eddig elkerülte figyelmünket" - nyilatkozta az Usa Today-nek Elspeth Cameron Ritchie ezredes, az Egyesült Államok Hadseregének pszichiátere, aki tagja annak az orvoscsoportnak, mely az aggasztóan magas öngyilkossági ráta okait tanulmányozza.

A szeptemberben Irakba küldött orvoscsoport pszichiáterekből, pszichológusokból, szociális munkásokból illetve a sereg öngyilkosság-megelőző programjának vezetőjéből áll. A hadsereg 2001-ben indította a megelőző programot, miután 1997 és 1999 között 26 százalékkal megnőtt a szolgálatban elkövetett öngyilkosságok száma. Irakban eddig 700 katonát vizsgáltak meg, és megbeszéléseket tartottak, ahol arra bíztatták a katonákat, beszéljenek nyíltan gondjaikról. "Azt vizsgáljuk, miképp hat a stressz a katonákra, hogyan tudják azt feldolgozni, és miként érvényesülnek az alapvető pszichiátriai elvek a harcmezőn."

Az öngyilkosságok javarészt május elseje, a fő hadműveletek végének bejelentése után történtek. A szakértők szerint a szigorú és veszélyes életkörülmények, valamint a hosszú állomásozási idő ronthatják a katonák hangulatát, fokozva az amúgy is létező depresszív állapotot. A kéznél lévő fegyverek pedig hamar cselekvésre késztetnek: "egy szempillantás csak, már elő is kaptad a pisztolyt, és ujjad a ravaszon" - teszi hozzá Ritchie ezredes.

Eddig 478 katonát küldtek haza Irakból mentális problémákkal. A sereg hivatalnokai szerint korábbi háborúkban ezen esetek többségét a hadszintéren kezelték volna, most azonban nincs a helyszínen annyi szakorvos, hogy el tudnának látni ennyi beteget.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.