Auguszta
5 °C
22 °C

Megostromolták a dzsiddai amerikai konzulátust

2004.12.06. 17:35
Autóba rejtett pokolgép robbant az Egyesült Államok dzsiddai konzulátusa előtt. A lángokban álló épületet fegyveresek rohanták meg, öt szaúdi biztonsági embert megöltek, tizennyolcat túszul ejtettek. Az órákig ostromolt konzulátust végül több száz szaúdi rendőr és nemzeti gárdista szabadította fel. A tűzharcban három támadó vesztette életét.

Ismeretlen fegyveresek rohanták meg az Egyesült Államok dzsiddai konzulátusát. A támadók öt szaúdi biztonsági őrt megöltek, majd kézigránátokat dobtak az épületre, melynek egy részét hosszú időre megszállták. A támadók tizennyolc szaúdi biztonsági őrt túszul ejtettek.

A szaúdi fegyveres erők több száz katonája végül három terroristát megölt, kettő sebesült támadót letartóztatott, és visszaszerezte az épületet, jelentette a Reuters. A támadásban az épület kigyulladt.

A támadásban amerikai állampolgár nem vesztette az életét, de többen könnyebben megsérültek.

Kézigránátokat dobáltak

Az AP-nek nyilatkozó szemtanúk szerint autóba rejtett pokolgép robbant a szigorúan őrzött konzulátus épülete előtt. Az al-Dzsazíra nyugati diplomatáktól származó információi szerint a támadók a szaúdi és az amerikai őrszemélyzetet megkerülve bejutottak a konzulátus területére amire "egy vagy több kézigránátot dobtak". Az arab hírcsatornának nyilatkozó szemtanúk szerint az épület előtt felrobbant kocsiban négy támadó ült.

A BBC értesülései szerint több száz szaúdi rendőrt és nemzeti gárdistát mozgósítottak az ostromlott épület felmentésére. A konzulátus ostroma miatt az Egyesült Államok bezáratta rijádi nagykövetségét.

A helyszínen tartózkodó tudósítók jelentése szerint az amerikai konzulátust nagy erőkkel védték 2003 óta, amikor iszlám szélsőségesek amerikai lakónegyedek ellen követtek el kilencvenegy halálos áldozatot követelő robbantássorozatot.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Hajóutak

Csodás hajóutak: Olaszország, Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!