Ágnes
-11 °C
-4 °C

Lázadás és sortűz Kínában

2005.12.09. 12:09
Az 1989-es Tienanmen téri vérengzés óta először fordult elő Kínában, hogy fegyvertelen tüntetőkre lőttek. Egy dél kínai településen lázongó parasztokra nyitott tüzet a katonaság, majd vesztegzár alá vonta a települést.

Vesztegzár alá helyeztek egy lázongó kínai falut, ahol katonák még kedden belelőttek a tiltakozókba. Egyes források szerint nyolc, mások szerint húsz embert megöltek.

Szentanúk szerint állig felfegyverkezett rendőrök fogták gyűrűbe pénteken a Kuangtung (Guangdong) tartományban, a Sanvej (Shanwei) közelében fekvő Tungcsou (Dongzhou) falut. A hét eleje óta több mint ezer falusi lakos követelt kártérítést az erőmű építése miatt visszavett mezőgazdasági földterületekért.

Elvették a földet

A dél-kínai falu lakói amiatt tiltakoztak, hogy termőföldjeiket méltatlan kárpótlással vették vissza s minősítették ipari területnek. Azzal is vádolták a regionális vezetőket, hogy a kárpótlásra szánt kormánypénzeket elsikkasztották. Kedden a katonaság az erőmű építése, illetve társaik őrizetbe vétele ellen tiltakozó falusiakra nyitott tüzet. Helyszíni beszámolók szerint a kínai rendőrök végigjárják a falut, hogy begyűjtsék a tiltakozó akció szervezőit.

Kínában, ahol a föld állami tulajdon, egyre gyakoribbak az incidensek és a hasonló parasztmegmozdulások. Egyre több mezőgazdasági területet vonnak ki a művelés alól, s ipari létesítményeket építenek a földeken, semmibe véve a korábbi földhasználók jogait.

Ellenforradalom

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint az 1989-es pekingi diákmegmozdulás óta először fordult elő Kínában hasonló sortűz fegyvertelen tüntetőkre. A radikális ellenzéki megmozdulásokat 1989. június 4-én a kínai kommunista párt tankokkal fojtotta vérbe. Az áldozatok pontos száma máig nem ismert:százak, de egyes becslések szerint ezrek vesztették életüket a mészárlásban.

Az Egyesült Államok nemrégiben felszólította Kínát, hogy értékelje újra a tizenhat évvel ezelőtt szétvert pekingi tömegtüntetéseket és bocsássa szabadon a Tienanmen téri események miatt máig börtönben lévő embereket. A kínai kormány ugyanakkor szilárdan kitart amellett, hogy az "ellenforradalmi" tüntetések szétverésére az ország stabilitása érdekében volt szükség.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.