Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Nők elleni erőszak Kolumbiában

2004.10.14. 12:34
Az Amnesty International emberi jogi szervezet most közölt jelentése szerint a Kolumbiában folyó polgárháborús állapotok közt rengeteg bűncselekményt követnek el a nők rovására. A szervezet szeretné elérni, hogy a nemzetközi közösség gyakoroljon nyomást a dél-amerikai állam kormányára.
A kolumbiai gerillaharcokban a fegyveres csoportok előszeretettel kínoznak, erőszakolnak, gyilkolnak meg nőket, lányokat, derül ki az Amnesty International jelentéséből. Kolumbia negyven éven át tartó polgárháborús időszaka során asszonyok és lányok számtalanszor váltak áldozataivá a tomboló erőszaknak. Az egyszerű támadásokon kívül a fegyveres csoportok rendszeresen rabolnak el nőket vezetőik számára, szexrabszolgának.

Büntetésből erőszakolnak

A jobboldali félkatonai csoportok még azt is feladatuknak érzik, hogy megbüntessék azokat a nőket, akik hiányosan öltözködnek, illetve azokat a fiúkat, akiknek hosszú a hajuk, vagy fülbevalót hordanak. A büntetés egy gyakori formája, hogy savat öntenek az áldozat köldökébe. Természetesen nem csak a jobboldaliak erőszakoskodnak a nőkkel, a baloldali FARC gerillái is gyakran élnek vissza hatalmukkal a civil lakosság rovására. Az Amnesty jelentése szerint az egyenruha sem véd meg az erőszaktól: a fegyveres nőknek még saját elvtársaiktól is tartaniuk kell.

A megerőszakolt asszonyokat és nőket általában kitagadja a családjuk, megalázza a hatóság, nem részesülhetnek egészségügyi szolgáltatásokból és támadóik is ritkán kerülnek bíróság elé, nyilatkozta Stephen Bowen, az Amnesty nagy-britanniai kapmányszervezője.

Az Amnesty céljai

Az emberi jogi csoport szeretné elérni, a nemzetközi közösség gyakoroljon nyomást a kolumbiai kormányra, hogy az szorítsa vissza a nők elleni erőszakot, különösen az állami erőszakszervek kegyetlenkedéseit, és az ország vezetése járjon el megfelelően az erőszak elkövetőivel szemben, az áldozatokról pedig gondoskodjon megfelelően.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.