Auguszta
5 °C
22 °C

Ártatlannak valják magukat a londoni robbantók

2006.04.28. 14:32
Tagadják az emberölési vádakat a július 21-i, kudarcot valott londoni robbantások elkövetői. A terroristák azt állították, dirket kicsi bombákat robbantottak, a rendőrség szerint a pokolgépek csütörtököt mondtak, a detonátorok nem robbantották be a bombákat.

Hatból öten ártatlannak vallották magukat bírósági meghallgatásukon a tavaly július 21-i, kudarcba fulladt robbantássorozat elkövetői közül, jelentette a BBC. A 27 éves Muktar Saidot, a 23 éves Ramzi Mohamedet, a 24 éves Jaszin Omart és a 27 éves Omar Huszeint a "tömegközlekedésben részt vevők meggyilkolásának szándékával" és "házilagos bomba emberölési szándékú birtoklásával" vádolják, de ők tagadják bűnösségüket, írja a BBC.

Tagadta a vádakat a 32 éves Manfo Asiedu is, bár őt nem vádolták gyilkossági kísérlettel. Asiedu az egyik merénylet helyszínének közelében hagyott egy bombát a Little Wormwood parkban. A pokolgépet július 23-án találták meg.

A hatodik vádlott, a 23 éves Adel Yaha, akit csak emberélet veszélyeztetésre szőtt összeesküvéssel vádolnak, nem vallotta magát ártatlannak. Az ő ügyében már júniusban újabb meghallgatást tartanak, a magukat ártatlannak valló robbantók ügyében októberben kezdődhet el a per, írja a BBC.

Tavaly július 21-én, két héttel az ötvenhat halálos áldozatot követelő öngyilkos merényletek után a magukat most ártatlannak valló robbantók megpróbálták lépésről lépésre lemásolni a július 7-i terrortámadást. Ők is négy metrószerelvényen és egy buszon akartak robbantani, de házi gyártású pokolgépeiknek csak a detonátorai robbantak be, így az akció meghiúsult.

Said, akit a csoport vezetőjének tartanak, római elfogásakor azt állította, szándékosan kicsi bombákat építettek, mivel céljuk nem az emberölés volt. A rendőrség szerint valójában váratlanul sűltek be a bombák.

A sikertelen támadást követő hajtóvadászat során a londoni rendőrök terroristának néztek egy a metrót futva megközelítő brazil villanyszerelőt, akit az akkor érvényben lévő "lőjj, hogy ölj" szabály értelmében közvetlen közelről több fejlövéssel kivégeztek.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!