Piroska
-10 °C
1 °C

Öt amerikai város volt a géprobbantók célpontja

2006.08.11. 10:29
Akár ötvenen is lehettek a csütörtökön meghiúsított repülőgéprobbantások végrehajtói. A rendőrség 24 gyanúsítottat fogott el. A hatóságok most attól tartanak, hogy esetleg más, párhuzamosan tervezett terrorakciók végrehajtása felgyorsulhat.

Öt amerikai város, New York, Boston, Washington, Los Angeles és San Francisco fölött terveztek felrobbantani 12 repülőgépet a csütörtökön leleplezett merénylet kiforralói, írja a Guardian rendőrségi forrásokra hivatkozva. A lap értesülései szerint a rendőrök már egy éve megfigyelés alatt tartották fiatal brit muszlimok egy csoportját. A hatóságok péntek reggelig 24 gyanúsítottat vettek őrizetbe, valamennyien brit születésűek, de többnyire pakisztáni vagy délkelet-ázsiai származásúak.

iPod, mint detonátor

A merénylők a rendőrségi források szerint nem csütörtökön tervezték végrehajtani az akciót, de már csak napok választották el őket a merényletsorozat végrehajtásától. A merénylők a támadáshoz a terroristák új csodafegyverét, a háztartási kellékekből pillanatok alatt összekotyvasztható, akár egy golyóstollal is berobbantható folyékony robbanószert (TATP) használtak volna - ezért tiltottak le a repülőgépekről minden folyadékot.


Klikk a képre!

A brit hatóságok gyanúja szerint a robbantók üdítős palackokban csempészték volna fel a robbanószert a gépekre. A robbanószert aztán iPod zenelejátszók töltőjével robbantották volna be, amikor a Nagy-Britanniából induló gépek a megcélzott amerikai városok fölé értek volna. Csütörtökön, a megerősített biztonsági intézkedések részeként a zenelejátszókat és a mobiltelefonokat is poggyászként kellett feladni.

Hármasával robbantottak volna

A merénylők a rendőrség szerint először három gépet akartak felrobbantani egy időben, majd ezt a következő három órában óránként megismételték volna. A brit sajtóban idézett amerikai és brit titkosszolgálati források szerint robbantásokat a British Airways, az American Airlines, A United Airlines és a Continental Airlines járatain akarták elkövetni. A British Airways magyarországi pr-képviselete szerint a brit kormány nem értesítette a légitársaságot arról, hogy a gépeik ellen irányult volna a támadás.

Bár a Scotland Yard szerint a merényleteket sikerült megakadályozni, most attól tartanak, hogy a terroristákhoz köthető csoportok felgyorsíthatják tervezett akciójukat. Felmerült a lehetőség, hogy ugyan a merénylők többségét elfogták, többen még szökésben lehetnek. Egyes feltételezések szerint akár 50-en is lehettek a merénylők.

Az NBC ímerikai hírtelevízió értesülései szerint a merénylők egyike az öngyilkos merénylőkre jellemző videóüzenetet hagyott hátra, és legalább egy merénylő terrorista kiképzést kapott Pakisztánban.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.